Egyéb kategória

Mentsük meg a méhecskéket! Mutatjuk, hogyan segíthettek

A méhek nagyon fontos elemei a természetnek. Gyakorlatilag az élelmiszer-előállításunk egyharmadát ezeknek a kis zümmögő csodarovaroknak köszönhetjük – nemcsak mézet készítenek, de ők porozzák be a növényeket is, így például miattunk ehetünk almát és cseresznyét is.
vous - 2016.03.20.
Mentsük meg a méhecskéket! Mutatjuk, hogyan segíthettek

Most viszont a méhecskéknek van szükségük egy kis segítségre tőlünk, tőletek! A növényvédő szerek használata miatt ugyanis betegségekkel és parazitákkal kellett megküzdeniük az elmúlt években. És hogy mit tehetünk? Szerencsére már pár aprósággal is segíthetünk.

1. Ültessetek virágokat!

A méheket gyakorlatilag a virágok tartják életben, a pollenek ugyanis olyan tápanyagokkal látják el őket, melyekre feltétlenül szükségük van. Azonban a számukra elérhető növények száma egyre csökken. Ültessetek néhány virágot az erkélyre vagy a kertbe, és máris segítettetek.

2. Támogassátok a helyi földműveseket és méhészeket!

Válogassátok meg, mit esztek, és ösztönözzétek a helyi gazdákat, hogy tartsák fenn a növényeiket – így a méhek több pollenhez juthatnak –, valamint a helyi méhészeket, hogy lássák, erőfeszítéseik megtérülnek.

Forrás:
pixabay.com

3. Mondjatok nemet a növényvédő szerekre!

A vegyszerek katasztrofális hatással vannak a méhekre. Egyes esetekben „csak” zavarják őket, de előfordulhat, hogy bele is pusztulnak. Válasszatok inkább természetes alternatívákat a növények védelmére, valamint vásároljatok olyan termékeket, melyek vegyszermentesek.

4. Ne gazoljatok!

Tudjátok, milyen gyomokat húztok ki a földből? Vannak közöttük olyan növények, melyek a méhek elsődleges tápanyagai, mint például a pitypang.

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.