Egyéb kategória

Tankoljunk okosan – de mégis hogyan?

Habár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tankolás pofonegyszerű (az is!), mégis számos videó kering az interneten, amin lángokban áll az autó, vagy épp nem indul el, mert rossz üzemanyagot választott a sofőr. Pedig ezek a malőrök apró odafigyeléssel és átgondolással elkerülhetők. Tankolási kisokosunk következik!

vous - 2016.03.17.
Tankoljunk okosan – de mégis hogyan?

Így készítsétek fel az autótokat egy hosszabb útra!

Lassan, de biztosan itt a tavasz, és kezdetét veszi a kirándulások és utazások szenzonja. Mielőtt azonban belevágtok egy több ezer kilométeres külföldi útba, jobb, ha utánajártok, mikre kell figyelnetek indulás előtt. Összegyűjtöttem nektek 3 alapvető dolgot, amit még a csomagolás előtt intézzetek el! Kíváncsiak vagytok? Ide kattintva elolvashatjátok!

Fő a biztonság!

A legalapvetőbb, amit a tankoláshoz érdemes fejben tisztázni: mit szeretnénk a négykerekűnkbe tankolni? Benzinnél figyeljünk az oktánszámra, míg a dízelnél arra, hogy dízelt tankoljunk az autóba. Mielőtt villámgyorsan behajtanánk a legközelebbi töltőállomásra, jó, ha átgondoljuk, melyik oldalon is van az üzemanyag-betöltő nyílás!

Miután behajtottatok a benzinkútra, lassítsatok és fokozottan figyeljetek a környezetetekre, a leggyakoribb benzinkúti baleset ugyanis a kútoszlopba való ütközés. Mielőtt nekiálltok megtölteni az autótokat üzemanyaggal, mindenképp állításátok le a motort!

 • Majd húzzátok be a kéziféket!
 • Tegyétek üresbe a sebességváltót,
 • és kapcsoljatok ki minden tűzveszélyes eszközt!

Mire ügyeljünk tankolás közben?

 • Tankolás közben semmiképp se dohányozzatok vagy használjatok nyílt lángot, gyufát, öngyújtót!
 • Ne használjatok mobiltelefont!
 • Ha kannába tankoltok, kizárólag engedélyezett üzemanyagkannát használjatok!
 • Óvjátok a szemeteket és a bőrötöket, a benzin bőrrel való érintkezése irritációt okozhat!
 • Ne feledjétek, autógázt csak a benzinkút személyzete tölthet az autótokba!

Tankolás után jöhet a kényeztetés!

Forrás:
iStock

Tankolás után érdemes kihasználni a benzinkút adta lehetőségeket, így ha van időtök vegyétek igénybe a töltőállomás autómosóját. A gépi mosók tökéletesen eltávolítják a legmakacsabb koszt is, amit mi magunk egy szivaccsal nem tudnánk. Normál körülmények között elég, ha havonta egyszer kényeztetitek a járgányotokat a gépi mosással. A tél vége felé azonban érdemes egy teljes körű mosást és ezzel együtt a lakkréteg védelme érdekében viaszolást is kérni.

Mivel a gépi mosás nem helyettesíti a sofőr által biztosított törődést, így mosás után érdemes ellenőrizni

 • az ablakmosó folyadék állását
 • az olajszintet
 • az abroncsnyomást
 • és az ablaktörlő lapátok állapotát!

Mit tegyetek, ha lerobban az autótok?

„A legtöbb ember onnantól, hogy leteszi a KRESZ-vizsgát és megszerzi a jogsit, úgy érzi, már mindent tud. Pedig nem! Legtöbbször a való életben, vezetés közben tanuljuk meg, mi a teendő egyes helyzetekben. Ilyen például, amikor szó nélkül cserbenhagy minket négykerekű barátunk. S hogy mi segít ilyenkor? Például egy letölthető telefonszámlista!” – szól egy korábbi cikkünk. Kíváncsiak vagytok? Ide kattintva letölthetitek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!