Egyéb kategória

Egy zsarnokkal élsz együtt? Ismerd fel az elnyomás jeleit!

Zsarnoki, elnyomó viszonyok nem csak párkapcsolatban alakulhatnak ki, ám felismerni és tenni az elnyomás ellen a párkapcsolatban a legnehezebb. Érzelmek, anyagi-lelki függés állhat a változás nagyon is jogos igényének útjába.
vous - 2023.09.11.
Egy zsarnokkal élsz együtt? Ismerd fel az elnyomás jeleit!

De milyen is a zsarnoki kapcsolat? Nem, ne gondoljunk a legrosszabbra, nem feltétlenül bántalmazzák fizikailag azt, akit elnyomnak egy kapcsolatban. Bár a fizikai erőszak is szerepet kaphat, és akkor még nehezebb a kilépés, hiszen a félelem nagyon is erős visszatartó erő és érzelem. A zsarnoki légkörhöz elég az is, ha semmibe veszik jogainkat és elképzeléseinket, ha lekicsinylik álmainkat, és érezzük: személyünk nem fontos.

Szavaink súlytalanok, meg se hallja a másik, ha sokszor ismételjük azt, amit szeretnénk, amihez ragaszkodnánk, akkor minket vádol erőszakkal. Miközben egyértelműen, hosszú időn keresztül, az élet minden területén az történik, akkor történik és úgy történik, ahogy azt a másik akarja. Kizsarolja. Ám ez eleinte nem feltétlenül tűnik fel.

Észrevétlenül lehet egy elnyomó kapcsolatban az áldozat szerepébe csúszni. Kitörni onnan annál nehezebb.

Én jobban tudom, megoldom, te csak ne foglalkozz semmivel!

Néha a kényelemszeretet vezet el az elnyomáshoz, amikor a másik már a kapcsolat elején bevállal szinte minden párkapcsolati feladatot. Ő intézi a bevásárlásokat, tervez előre, hivatalos ügyeket old meg, sürög-forog, és azt érzékelteti, nélküle megállna a közös élet.

Még az is belesétálhat a csapdába, aki egyébként – egyedül létezése során – nagyon is hatékony volt saját élete „intézésében”. Csak éppen egy energiabomba, vasakaratú, tettre kész intéző mellett igenis jó érzés lehet (az elején) a hamiskás kényelem, amit akár ilyen mondatokkal meg is erősít a zsarnokságra hajlamos személy: „Te csak ne foglalkozz vele, majd én elintézem!”,Ugyan már, nekem csak öt perc, minek törnéd a kis fejed rajta!”, „Hiszen tudod: amit én a kezembe veszek, az meg van oldva.”.

Olyan jó lehet ezt elhinni, ellustulni, elengedni a mindennapok nyűgét. Egy pontig. Vagy azon is túl?

Gyermekstátuszban

Addig a pontig, amíg rá nem ébred az ember, hogy nincs többé beleszólása a saját életébe. Gyerekszerepbe kényszerül, elveszíti felnőttstátuszát, és még az a jó, ha „csak” ennyi történik.

Amikor még a fogkrém márkáját is a másik választja ki, és ő dönti el, hogy pamut- vagy selyemalsót viseljen-e az illető, kell-e melltartó a túrázáshoz (a túracélpont eldöntéséről nem is beszélve), ja, és miért érdekelné a zsarnokot, hogy tulajdonképpen soha nem volt vonzó program az „áldozatnak” a túrázás? A vizes sportokat kedvelte, amíg hatékony és teljes rangú szereplője lehetett a saját életének.

Nem csak a nők lehetnek áldozatok

Nem kell fizikailag gyengébbnek lenni ahhoz, hogy elnyomjanak bennünket egy kapcsolatban, férfiak is válhatnak áldozattá (és itt jön be a tétel, hogy nem feltétlenül kell fizikai erőszak a zsarnoksághoz), lehet más eszközökkel is érvényt szerezni az akaratnak. Fájdalmas és megrázó élmény a felismerés, ha valaki egy zsarnok elnyomása alatt szenved. Még akkor is, ha mindez egy bizonyos fokig kényelmet/biztonságot garantál.

Bármilyen fényes is az aranykalitka, előbb-utóbb elege lehet belőle annak, akinek megszabják, mikor és mit énekeljen…

Zsaroló zsarnokok

Egy percig ne gondoljuk azt, hogy a felismert zsarnokság nyomán könnyedén megvalósítható a kitörés/leválás, változtatás. A zsarnok ellenáll, keményen és változatos eszközökkel.

Például megvonással. Ha a kassza kulcsa is az ő kezében volt (és hol lenne máshol?), akkor csökkenhet vagy elmarad az apanázs, beszüntetheti az addig csorgatott juttatásokat – teljes körű gazdasági hatalom esetén (például a nő otthon van gyerekkel, és nincs vagy csak minimális a saját jogú bevétel) az anyagi jellegű zsarolás, megvonás nagyon is keserű és elbizonytalanító eszköz lehet.

Több mint bosszantó, amikor egy nő nem tud magának egy nejlonharisnyát se megvásárolni, vagy nem tudja kifizetni a nőgyógyászt, pedig állapota rákényszerítené arra, hogy megejtsenek egy kötelező vizsgálatot. Gyakran törik meg a lendület egy fájós fog vagy menstruációs görcs okán – nagyon sok zsarnoki kapcsolatban még annyi pénz fölött sem diszponál az áldozat, ami egy doboz fájdalomcsillapítóra elég lehetne.

Érzelmek megvonása

Aki egy zsarnokkal él együtt, és ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll, nagy valószínűség szerint érzelmileg is függő helyzetbe került. Nagyon is számít a zsarnok véleménye, az áldozat felé irányuló magatartása. Gyengédsége, érzelmei. Nagyon is számít az elutasítása vagy a dicsérő/becsmérlő szavak adagolása. Egy megsemmisítő pillantás éppolyan komoly eszköz lehet egy zsarnok kezében, mint az anyagi javakkal való zsarolás. Fordított esetben a könnyekkel való visszaélés is hatékony zsarnoki játékeszköz.

Forrás: Canva

Ha a zsarnoki szerepben tetszelgő ember történetesen nő, meglehet, könnyekkel és szeretetmegvonással operál…

„Ha szeretnél, engednéd, hogy így legyen/úgy legyen…” – természetesen pont úgy, ahogy az elképzeléseinek az megfelel.

A férfiakat is meg lehet törni érzelmi zsarolással, könnyekkel, elfordulással, jéghideg-néma hadviseléssel. Olykor az erősebb nem is behódol a könnyebbnek tűnő, megalkuvó, bár méltatlan elnyomásnak.

Mit tehettek, ha zsarnok a párotok?

Nehéz a fejet felemelni és kiegyenesíteni a gerincet, de nem lehetetlen feladat! A legelső és legfontosabb feladat annak felismerése, hogy egy zsarnokot soha nem tudtok megváltoztatni. Magatokat kell megváltoztatni. Egészen pontosan az ő viselkedésére adott reakcióitoknak kell változnia – amíg ez nem következik be, minden marad a régiben.

7 tipp, hogy átvehessétek az irányítást a saját életetek felett:

1. Ismerjétek fel és hangoztassátok a jogaitokat, amelyeket egykor birtokoltatok, és amiket vissza akartok szerezni.

2. Gondoljátok végig az életeteket, és húzzatok határokat. Egy zsarnok határok nélkül érzi jól magát, ha kijelölitek a saját határaitokat, meghökkenve visszapattanhat róluk.

3. Tényleg AKARJÁTOK a változást, és ne rémüljetek meg a partner heves reakcióitól, se a fenyegetőzéseitől. Minél hevesebbek a reakciói, tudjátok, hogy ő az, aki halálosan meg van rémülve, és fogalma sincs, mi történik. Ő az, aki igazán retteg attól, hogy kicsúszik a kezéből a gyeplő.

4. Távolodjatok el a zsarnoktól – emberi, felnőttjogaitok gyakorlásaképpen szervezzetek saját programokat, amikbe nem, nem vonjátok be. Vegyétek fel a kapcsolatot egykor volt barátokkal, vagy szerezzetek új barátokat. Kezdjetek el építeni egy saját, tőle független életet.

5. Szerezzetek magatoknak munkát, amely segít a távolodási törekvések megvalósításában. Ha nem tud anyagilag „zsarolni”, könnyebb lesz az elszakadás.

6. Kérjetek segítséget szakembertől, hogy az esetleges érzelmi függést kezelni tudjátok. Kérjetek segítséget a családtól is. Meg fogtok lepődni, milyen jól látták sokan helyzetet, de addig nem tehettek semmit, amíg ti nem ismertétek fel az elnyomást.

7. Ne féljetek attól, hogy örökre elveszítitek a zsarnokot. Ő ettől sokkal jobban fél. Adjatok időt egymásnak, kérjetek közösen segítséget. Nem lesz könnyű dolgotok, ha a változások után is együtt akartok maradni.

Ti döntitek el, hogy akartok-e egy életen át folyamatosan csatákat vívni a szabadság megőrzése érdekében, vagy egyszerűen továbbléptek egy egyszerűbb, feltételezhetően egyenrangú kapcsolat felé.

Ajánlott cikkek