Egyéb kategória

Megvan az oka, miért menstruáltok egyszerre a barátnőitekkel

Ti is észrevettétek már, hogy a legtöbbször pont ugyanakkor jön meg nektek, mint a barátnőtöknek? Olyankor pedig együtt majszoljátok a csokit és szinte bármin képesek vagytok elpityeredni. De mi lehet ennek az oka? Csak egy különös véletlen?
vous - 2016.03.09.
Megvan az oka, miért menstruáltok egyszerre a barátnőitekkel

Az úgynevezett menstruációs szinkronizáció azt jelenti, hogy a nők, akik együtt élnek, vagy sokat vannak egy légtérben, ugyanakkor menstruálnak. A fura jelenség története egészen a ’70-es évekig nyúlik vissza, mikor a kollégiumi szobákban a lányok elkezdtek pletykálni a dologról – írja a Women’s Health.

De tényleg létezik ez a jelenség?

Egyes kutatók szerint igen. Legalábbis Martha McClintock, pszichológus 1971-es tanulmánya erre világít rá. Az ő kutatásai bizonyították először azt, amiről eddig csak pletykáltak a lányok: azoknak a nőknek, akik egymás mellett élnek, valóban szinkronizálhat a menstruációjuk. Ez pedig részben annak köszönhető, hogy ilyenkor szagtalan vegyi anyagokat, vagyis feromonokat bocsájtunk ki, melyek hatással lehetnek a körülöttünk élők viselkedésére.

Forrás:
pixabay.com

Azonban McClintock eredeti kutatása nem volt tökéletes. Később ugyanis további kutatások történtek, ám azok már nem voltak olyan egyértelműek. Így a menstruációs szinkronizáció klinikai adatokkal és kutatásokkal még mindig nem bizonyítható 100%-ban, de a nők beszámolói alapján nagyon is létezik.

Egy szakértő, Alyssa Dweck azt mondja, hogy a feromonokon kívül más is megmagyarázhatja a jelenséget. Például, hogy azoknak az embereknek, akik együtt élnek, vagy gyakran vannak együtt hasonló az étrendjük, a napi rutinjuk és a stresszforrásaik – ezek pedig mind-mind befolyásolják a menstruációs szokásokat.

Mindenesetre mi örülünk annak, hogy a nehéz napokat nem egyedül kell végigszenvednünk, hanem a barátnőinkkel közösen habzsolhatjuk az édességeket és együtt sírhatunk a romantikus filmeken – akár van rá tudományos bizonyíték, akár nincs.

Forrás:
Tumbl.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.