Egyéb kategória

Még Süsü is erre esküdött – rózsával szépül a világ

A pasik jól tudják, hogy a legnagyobb veszekedés után is simán kiengesztelhetőek vagyunk egy óriási rózsacsokorral. Mert gyönyörű és elegáns. Sajnos nem minden fajtája illatos, de amelyik nem csak szépségével hódít, abból nagyszerű, kívül-belül szépítő, gyógyító csodaszerek készülnek. És ezt az ősi kultúrákban jól tudták.
vous - 2016.03.19.
Még Süsü is erre esküdött – rózsával szépül a világ

A rózsaolajjal gyerekkoromban találkoztam először egy Bulgáriában szuvenírként vásárolt „nememlékszemmilyenalakú” fatartócska közepén egy üveg fiolában lapulva.

Emlékszem, időnként leemeltem a polcról, és beleszippantottam, miközben azon gondolkodtam, hogy képes valaki ezt parfümként magára kenni.

Rózsa 2.0

Felnőttként egy igazi rózsafeldolgozó üzemben járva átértékeltem a kapcsolatomat a rózsával. Mindez Iránban történt, ahol a rózsatermesztésnek és -feldolgozásnak évezredes hagyománya van, hiszen már az ókori perzsák is a szépség és egészség szimbólumaként tekintettek a virágra.

A főbb termőhelyek még ma is ontják magukból a rózsaszín csodát, és minden évben hatalmas fesztiválokat rendeznek a termés betakarításának idején.

A puha szirmokat lehetőleg hajnalban szüretelik, mielőtt a nap felkel, ugyanis akkor a legintenzívebb az illóolaj koncentrációja.

A szüret úgy 2-3 hétig is eltart, és természetesen csakis kézzel gyűjtik be a virágokat, amiknek a tárolása sem egyszerű, így nem árt minél hamarabb az üstökbe tölteni őket.

A hatalmas desztillálófazekakból egy tölcsérszerű csövön keresztül távozik a gőz, aminek a végén hideg víz fölött csapódik ki az olaj.

Egy liter rózsaolajhoz 4-5 tonna virágsziromra van szükség, így nem csoda, hogy aranyárban mérik, és leginkább a parfümgyártásban használják.

Németországban 2013-ban a rózsát az év gyógynövényének választották meg.

A tiszta rózsaolaj nyugtató és feszültségoldó hatású, így depresszió ellen is kiváló. Hatékonyan oldja a félelmeket, ami miatt a súlyos beteg emberek melletti virrasztáskor is használják a virrasztók.

A rózsavizet belsőleg fogyasztva – hígítva – sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk jó közérzetéért.

Egyedi ízét édességekben is használják

A lepárlás „mellékterméke” a rózsavíz, amit viszont az irániak előszeretettel használnak a szépítkezés során, és a legtöbb desszertjükben is felfedezhetjük jellegzetes ízét. A fagyiban, a kekszekben és süteményekben, és az összes hagyományos iráni édességben is, amiből mindegyik tájegységnek megvan a saját büszkesége.

Számomra a rózsaíz miatt mind egyformának tűnt, és bevallom őszintén, egy idő után túladagolással küzdöttem. Így voltam a sárfránnyal is, ami viszont az édes ízek mellett a húsételekben, levesekben és a rizsben is visszaköszönt. Azóta nem eszem sárfrányos ételeket, de lehet, hogy 7 év megvonás után lassan újra megpróbálkozom vele.

Kenjétek magatokra!

Forrás:
iStock

És hogy ti hogyan használjátok a rózsavizet? Hát úgy, mint az iráni nők, tonikként. Ne aggódjatok, a rózsavíz már csak diszkréten illatos, pont annyira, hogy kellemes legyen, viszont nagyon jól tisztít, hidratál, és táplálja a bőrötöket, sőt még a pattanások ellen is hatásos, miután gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz.

A görögök rózsavízzel kezelték a sérüléseket, a rómaiak pedig a fogfájás ellenszereként vetették be. Később pedig az aluszékonyság és fejfájás ellen is alkalmazták.

Hogy hogyan használhatjátok még fel a rózsát a szépségápolásban, arról itt olvashattok bővebben.

A rózsa újra magához édesget

Mikor már azt hittem, a rózsaszirommal már csak a vázában találkozom, Marokkóban – ami szintén jelentős rózsatermelő ország India, Irán és Bulgária mellett – óriási zsákokban fedeztem fel a bazárban a szárított, pici rózsaszín bimbókat.

Ők teát készítettek belőle, én pedig tálacskákban potpourriként használtam az egész lakásban, míg kint éltünk. Sőt, még Magyarországra is hoztam belőle, ám a nyár végére kifakult, így a kukában landolt. De a magyar levendula méltó vetélytársaként lépett a helyére.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.