Egyéb kategória

4 mondat, ami megfékezi a hisztiző gyereket

A gyereknevelés sosem könnyű, és azt hiszem, ebbe addig nem gondol bele senki, amíg el nem hangzik az első dacos mondat a gyerek szájából. Hát még mikor kamaszodni kezdenek...

vous - 2021.12.25.
4 mondat, ami megfékezi a hisztiző gyereket

Hiába, igazi kis vérszívók a gyerekek, de imádjuk őket, még akkor is, ha hiszti kategóriában Oscar-díjat kaphatnának. Nem véletlen, hiszen ki tudna ellenállni a legörbülő szájacskáknak és a könnyben úszó vagy éppen rosszalló tekinteteknek, miközben a gyerek a padlóhoz veri magát a csokis polc előtt a bolt közepén. Mondjuk ezt meg is értjük, csoki nélkül az élet szomorú.

A helyzet nem reménytelen, a kulcsszó a következetesség, és a megfelelő stratégia, ami magában foglal 4 mondatot. Nem állítom, hogy könnyű lesz, de hosszú távon kifizetődő.

Ismételt válaszok

Nagyon könyörög a csokiért? Tegye. Váljatok robottá, és ismételjétek magatokat a végtelenségig. Így.

– Anya, kaphatok csokit?
– Nem, drágám.
– De anya, csak egyet!
– Nem, drágám.
– Soha nem kapok semmit…
– Nem, drágám.

Előbb vagy utóbb megunja, hogy automatával beszélget.

Végeztünk

Jelezzétek egyértelműen, hogy a kérés nem vita tárgya.

– Anya, itt aludhat ma Betti?
– Nem, múlt héten is itt aludt.
– Légysziiii.
– Végeztünk.

Aztán pedig jobbra el. Iszonyú nehéz, tudom. Az evolúció jól kibabrált velünk, mikor a gyerekeket cukivá varázsolta.

Forrás:
pixabay

Fejezd be!

Jelezzétek egyértelműen, hogy ideje befejezni a hisztit, nem származik belőle semmi, de semmi jó.

– Akarom ezt a cipőt!
– Nem lehet, van elég cipőd.
– De azok nem tetszenek, vedd meg!
– Fejezd be!
– De nekem kell!
– Oké, folytattad, este nem kaphatsz desszertet.

Közben ne feledjétek, olyan kemények vagytok, mint a szikla.

Az lesz, amit mondtam. Ha tovább hisztizel, következményei lesznek

Ez egy fokkal erőteljesebb az előbbinél, mikor már kilátásba helyezitek, hogy tuti lesz következménye a be nem fejezett hisztinek.

– Nézhetek tableten filmet?
– Nem, evés közben nem filmezünk, összekened a tabletet.
– De nem teszek rá kaját!
– Már eldöntöttem. Ha újra felhozod, következményei lesznek
– De megígérem!
– Egy hétig nem használhatod a tabletet.

Jobb, ha felkészültök a reakcióra, ami kiszámíthatatlan lesz. Ne feledjétek: kemények vagytok.

Persze a hiszti ugyanúgy folytatódhat tovább, de ha következetesen alkalmazzátok ezeket a stratégiákat, megtanulják, hogy a szülők szava szent és megmásíthatatlan: nem hatnak a könnyek és a könyörgés. Idővel pedig leszoknak róla.

Megkérdeztük az ügyeletes anyukánkat is, aki két pici mellett gyakorolja a nevelést, Lilla is elmondta a véleményét azt illetően, hogy ezek a technikák mennyire működőképesek vagy éppen gyerek barátak.

,,Szerintem nagyon fontos, és nagyon működik, hogyha valamit megmagyarázunk a gyereknek, hogy miért nem szabad, miért nem engedjük. Annak nincs sok értelme, hogy tiltok valamit, csak azért, mert én azt mondtam.

A gyerek nem hülye, mindig az ő értelmi szintjén el kell magyarázni neki, hogy anya valamit miért nem enged. A másik pedig, hogy legyünk következetesek, ha valamit megtiltottunk, akkor az legyen is tilos.

A gyerekeknek kellenek a határok, amelyek között biztonsággal tudnak mozogni.' – írta nekünk a gyerekek mellett is aktívkodó anyuka.

Ti mit gondoltok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.