A lukuma ugyanis igazi szuperkaja, ám mivel kényes, ezért az exportálása elég bonyolult, és Dél-Amerikán kívül nehezen juthatunk hozzá a gyümölcséhez, inkább csak porított formában kapható. Már az inkák is gyakran ábrázolták edényeiken, Peruban pedig fagylaltot, turmixot, édességet csinálnak belőle jellegzetes, édesburgonyára és kicsit juharszirupra emlékeztető íze miatt. Ha tehát Peruban jártok, ne lepődjetek meg, hogy a vanília- és csokifagyit is lepipálja a lukumagombócok népszerűsége.
Cukorbetegeknek és diétázóknak is kiváló
Cukorpótlóként is használják a porított változatát, glikémiás indexe ugyanis nagyon alacsony, emiatt a cukorbetegek, kismamák is bátran ehetik. Tele van antioxidánsokkal, cinkkel, vassal, béta-karotinnal, rosttal, káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral és B3-vitaminnal, ez utóbbi pedig nagy segítség a szorongás és a depresszió elleni harcban.
A gyógyászatban már régóta használják gyulladáscsökkentő hatása miatt, és a bőrápolásban is, mivel regenerálja a sérült bőrszöveteket. Mivel hazánkban csak a porított változata elérhető, csak azt tudjátok beszerezni, de tejes shake-ek, pudingok, zabkása, rizs, túró, joghurtok és fehérjés turmixok ízesítésére kiváló. Teába keverve édes, krémes italt kaptok.
Próbáljátok ki még idén, de érdemes megismernetek a szezámmagot is. És azt tudtátok, hogy a karfiol leveleit meg lehet enni?