Egyéb kategória

„A lányok is lehetnek jedik” – Nők, akik a rocksztárok mögött állnak

Képzeljetek el egy zenekart. Egy zenekart, akik a turnébuszukkal járják az országot, egyik fesztivál után a másikra mennek, és persze hatalmasat buliznak minden egyes koncerten. De mit gondoltok, ki áll a zenekar mögött? Ki az, aki gondoskodik arról, hogy minden és mindenki időben a helyén legyen? Ki az, aki mindent a kezében tart? A legtöbben nem gondolnák, hogy egy nő.

vous - 2016.01.22.
„A lányok is lehetnek jedik” – Nők, akik a rocksztárok mögött állnak

A lányok kiskorukban általában arról álmodoznak, hogy egyszer majd hercegnők, fodrászok vagy éppen táncosnők lesznek, nem pedig egy turnézó férfibanda menedzserei. Pontosan emiatt a zeneipar nem az a terület, ahol az ember tipikusan nőket képzel el.

Ha például azt mondom, menedzser, lefogadom, hogy egy dörzsölt, őszülő férfire gondoltok, aki az egész életét a zenére tette fel. A valóságban ez azért kicsit máshogy néz ki. Lehet, hogy nem is tudtátok, de többek között a Halott Pénz, a Mary Popkids, az Elefánt és a Zagar formáció mögött is egy nő áll.

De vajon hogyan tudja kordában tartani egy női menedzser a férfiakat? És ők is úgy élnek, mint a rocksztárok?

Ezekre a kérdésekre Sallai Zsuzsa válaszolt.

Sallai Zsuzsa

A Viacom szenior talent- és zenei menedzsere (Kelet-Közép-Európa és Izrael).

A Viacomnál elsősorban a csatornák (VIVA, MTV) zenei arculatáért, az előadókkal,menedzsmentekkel, kiadókkal való kapcsolattartásért felel, valamint másfél éve elindította saját elektronikus zenei menedzsment és booking cégét, a Metatront, ahová többek között a Zagar produkció nemzetközi menedzsmentje is tartozik.

Mindig is arról álmodtál, hogy a zeneiparban fogsz dolgozni?

A szüleim hamar rájöttek, hogy a zene és a könyvek érdekelnek, így már 4 évesen zongoraórákra jártam.

16 évesen a gimnazista barátaimnak arról áradoztam, hogy egyszer saját zenei cégem lesz, úgy, mint Daniel Millernek (MUTE) vagy Richard Bransonnak (VIRGIN).

Származik a szakmádban előny vagy hátrány abból, hogy nő vagy?

Sosem éreztem, és nem is éreztették velem, hogy lányként nincs keresnivalóm a zeneiparban.

A titok? Csillogó szemek, lelkes munka, alázat.

Akár magyar, akár nemzetközi szinten a csapatmunkában hiszek, az egészséges és előremutató vitákban, valamint abban, hogy a női és a férfienergiák harmonikus együttműködése, egyensúlya nélkül egy csoport, rendszer sem tud létezni. Ma már a lányok is lehetnek jedik!

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Mázlista vagyok, mert a munkám a hobbim is. Nem sokat unatkozom. Rengeteg barátot köszönhetek a zenének a világ minden tájáról. Ezért is hálás vagyok. Na és a zene az elég jó rezgés, jó benne folyamatosan lubickolni.

Mit tanácsolsz azoknak a lányoknak, akik hasonló területen akarnak elhelyezkedni?

Hát, ez nem 9-től 5-ig meló.

Flexibilisnek, pörgősnek, lelkesnek, kreatívnak kell lenni, a türelem mint erény is jól jön.

Tisztelni és ismerni kell a zeneipari kerék részeit, például a zenei műfajokat, előadókat, a közönséget, az aktuális trendeket és platformokat. Ez pedig lehet, hogy sokaknak kiábrándító lesz, de a csillogás és a rock ’n’ roll alatt kemény munka van. Előfordulhat, hogy egy koncert vagy rendezvény alkalmával még hajnali 4-kor is készenlétben kell állni.

Hogy nehogy azt higgyétek, a női zenei menedzser olyan ritka, mint a fehér holló, íme egy másik talpraesett szervező, Szabó Réka, aki jelenleg egyetemista.

Szabó Réka

Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem kereskedelem és marketing szakán tanul.

Elvégezte a Majdnem Híres Rocksulit, valamint a We Love Music képzését. Dolgozott már az A38 Hajón, a Szigeten, a Fishing on Orfűn, és Hollandiában a magyar delegáció szervezőcsapatának tagjaként vett részt Európa legfontosabb zeneipari konferenciáján és fesztiválján, a Eurosonicon.

Miért akar egy fiatal lány a zeneiparban dolgozni?

16 éves koromban ismertem meg az egyik nagyon tehetséges zenész barátomat, aki erőteljesen formálta a zenei ízlésem. Nagyjából ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy:

mennyi tehetséges ember kallódhat el a nagyvilágban a megfelelő segítség hiánya miatt.

Ezért döntöttem úgy, hogy ilyen emberekkel szeretnék dolgozni, az ő munkájukat és művészetüket szeretném segíteni.

Mit gondolsz, nőként nehezebb vagy könnyebb dolgod lesz?

Sokan mondják, hogy jaj, te lány vagy, úgy könnyű. Persze, először. Igaz, sokszor előbb megakad a szemünk egy lányon a sok férfi között, talán könnyebben megjegyeznek.

Aztán jön a találgatás, hogy kinek a barátnője vagyok, vagy kinek a rajongójaként lógtam be a backstage-be.

Ezért talán nekünk, nőknek többet kell bizonyítanunk, keményebben dolgoznunk, de ha valaki hajlandó megtenni ezt a pluszt, az biztosan megtérül.

Van példaképed?

Nem tudnék egy személyt megnevezni, viszont mindig figyelek a szakmában dolgozó nőkre és sok pozitív példával találkozom. Hatalmas inspiráció és feltöltődés olyan nőket látni, akik több fesztivált vezetnek, vagy egy személyben roadként, turnémenedzserként és hangmérnökként járják Európát a zenekarukkal.

De mit szól mindehhez egy férfizenekar? Milyen érzés, amikor a nő irányít? Erről Szendrői Csabát, az Elefánt énekesét kérdeztük, akiket Chikán Eszter menedzsel.

Chikán Eszter

Elvégezte a Majdnem Híres Rocksuli, a We Love Music és a Zeneipari Hivatal képzéseit, jelenleg pedig a Launching Gagarin Management és Records munkatársa.

Mi eleve a világuralmat nők kezébe adnánk, szóval Esztinek elég jó helye van köztünk.

Kár, hogy nem lehet mindenkinek ő a menedzsere, bár nyilván annak sem örülnénk. Ritka precíz, gyors és figyelmes szakember a tapasztalataink szerint, szóval nagy szerencsénk van.

Egy menedzser nem pusztán üzleti partner, ahogy a zenélés sem csupán egy szakma. Technikákat el lehet sajátítani, de empátia nélkül semmit sem ér a dolog. És ez nem csak a zenére igaz. Mi akkor érezzük jól magunkat, ha a csapatunk minden tagja egy kicsit társ is. Szóval köszönjük, Eszti, hogy vagy!”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.