Egyéb kategória

Angol csúnyalányból világhírű topmodell – Kate Moss, akit még a drog sem taszított le a trónról

Egyedülálló szépség, tökéletlen tökéletesség, antimodell – napestig lehetne sorolni, milyen jelzőkkel szokás illetni Kate Mosst, Anglia leggazdagabb modelljét, aki ma ünnepli 42. születésnapját. A világhírű topmodell sikeressége, karrierjének hanyatlása, majd visszatérése máig kimeríthetetlen téma. De mégis hogyan lett a csúnyácska londoni lányból közismert modell?

vous - 2016.01.16.
Angol csúnyalányból világhírű topmodell – Kate Moss, akit még a drog sem taszított le a trónról

A sikeres antimodell

Kate Mosst tizennégy éves korában, 1988-ban fedezte fel a Storm Modellügynökség vezetője az amerikai JFK reptéren. A fiatal lány a nyaralásból való visszatérésekor még nem gondolta, hogy a reptérre lépve a siker rögös útján is megveti lábait.

A tizenéves lányra számtalan divatfotózás várt, köztük az elhíresült fekete-fehér fotósorozat is, ami a The Face magazin oldalain volt látható. Kate sikere máig vitatott téma, az angol lányt sokáig "antimodellként" emlegették.

Kate sem tökéletes arccal, sem tökéletes testtel nem rendelkezett. Magassága mindössze 170 centiméter, ami valljuk be, a divat világában igen kevés. Akkori modelltársaihoz, Cindy Crawfordhoz, Claudia Schifferhez és Naomi Campbellhez viszonyítva egyenesen a szupermodellek ellentétének nevezték. De Kate mégis a csúcsra tört!

Forrás:
AFP

A lázadók képviselője

Hiába a számtalan negatív jelző, a szakma ellenállása, Kate Moss igenis az élre tört. 1999-ben a Vogue novemberi, milleniumi címlapján szerepelt, majd az Év Modellje díjat is a magáénak tudhatta. Olyan tervezők ruháit viselte, mint Calvin Klein, Gucci, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana. Kate Moss nemcsak a tökéletlen tökéletesség, de egy új, a heroin chic (drogos nő) trend képviselője is lett.

De mi is az a heroin chic trend?

A heroin chic a '90-es évek legvitatottabb trendje volt a tengerentúlon. Képviselőit leginkább a sápadt bőr, karikás szemek és a szögletes, nádszálvékony testalkat jellemezte. A trend egy reakció volt az akkori egészséges és tökéletes megjelenésű topmodellekre, mint például a német szépség, Claudia Schiffer. Több neves lap szerint a heroin chic nem volt más, mint egy cinikus trend, amely az akkori rendszer ellen lépett fel, mindezt pedig a drogos megjelenésen keresztül tette.

Az akkori amerikai elnök, Bill Clinton is felszólalt a heroin chic mozgalom ellen: "Ez egyáltalán nem szép, kifejezetten csúnya. Ráadásul nem művészetről szól, hanem életről és halálról. A drogok dicsőítése pedig egyetlen társadalom számára sem hasznos" – kommentálta a drogokat képviselő kampány jelenségét.

Kate Mosst ebben az időszakban nem csupán a heroin chic stílus, de vékony alkata miatt is kritizálták. Mint a legtöbb modell, úgy az ő esetében is az anorexia címszavakkal dobálózott a bulvársajtó. A modell a betegséget tagadta, vékonyságára máig nem adott magyarázatot.

Forrás:
Vogue.com, AFP

A hanyatlás után újra a csúcson

A szőke szépség nem sokkal később bebizonyította, nem véletlenül ő képviselte a drogos stílust. 2005-ben a Daily Mirror címlapon közölte az angol topmodell kokainszippantós képeit. A botrányt követően a neves divatcégek kihátráltak Kate mögül és szerződést bontottak vele. A topmodell habár nyilvánosan bocsánatot kért, karrierjének egy időre befellegzett. Önként jelentkezett elvonóra, amit végül sosem csinált végig.

A botrány elcsendesedése után újra munkába állt és 2006-ban 18 szerződést írt alá, többek között a Rimmellel. A drogbotrány után egy évvel elnyerte az Év Modellje díjat, majd pár éven belül kiadta saját ruhakollekcióját az angol Topshop divatcég falain belül. Idén ősszel újra a kirakatok üvegein láthattuk viszont, hiszen Cara Delevingne-nyel karöltve reklámozták a Mango ruhadarabjait.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.