Egyéb kategória

Angol csúnyalányból világhírű topmodell – Kate Moss, akit még a drog sem taszított le a trónról

Egyedülálló szépség, tökéletlen tökéletesség, antimodell – napestig lehetne sorolni, milyen jelzőkkel szokás illetni Kate Mosst, Anglia leggazdagabb modelljét, aki ma ünnepli 42. születésnapját. A világhírű topmodell sikeressége, karrierjének hanyatlása, majd visszatérése máig kimeríthetetlen téma. De mégis hogyan lett a csúnyácska londoni lányból közismert modell?

vous - 2016.01.16.
Angol csúnyalányból világhírű topmodell – Kate Moss, akit még a drog sem taszított le a trónról

A sikeres antimodell

Kate Mosst tizennégy éves korában, 1988-ban fedezte fel a Storm Modellügynökség vezetője az amerikai JFK reptéren. A fiatal lány a nyaralásból való visszatérésekor még nem gondolta, hogy a reptérre lépve a siker rögös útján is megveti lábait.

A tizenéves lányra számtalan divatfotózás várt, köztük az elhíresült fekete-fehér fotósorozat is, ami a The Face magazin oldalain volt látható. Kate sikere máig vitatott téma, az angol lányt sokáig "antimodellként" emlegették.

Kate sem tökéletes arccal, sem tökéletes testtel nem rendelkezett. Magassága mindössze 170 centiméter, ami valljuk be, a divat világában igen kevés. Akkori modelltársaihoz, Cindy Crawfordhoz, Claudia Schifferhez és Naomi Campbellhez viszonyítva egyenesen a szupermodellek ellentétének nevezték. De Kate mégis a csúcsra tört!

Forrás:
AFP

A lázadók képviselője

Hiába a számtalan negatív jelző, a szakma ellenállása, Kate Moss igenis az élre tört. 1999-ben a Vogue novemberi, milleniumi címlapján szerepelt, majd az Év Modellje díjat is a magáénak tudhatta. Olyan tervezők ruháit viselte, mint Calvin Klein, Gucci, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana. Kate Moss nemcsak a tökéletlen tökéletesség, de egy új, a heroin chic (drogos nő) trend képviselője is lett.

De mi is az a heroin chic trend?

A heroin chic a '90-es évek legvitatottabb trendje volt a tengerentúlon. Képviselőit leginkább a sápadt bőr, karikás szemek és a szögletes, nádszálvékony testalkat jellemezte. A trend egy reakció volt az akkori egészséges és tökéletes megjelenésű topmodellekre, mint például a német szépség, Claudia Schiffer. Több neves lap szerint a heroin chic nem volt más, mint egy cinikus trend, amely az akkori rendszer ellen lépett fel, mindezt pedig a drogos megjelenésen keresztül tette.

Az akkori amerikai elnök, Bill Clinton is felszólalt a heroin chic mozgalom ellen: "Ez egyáltalán nem szép, kifejezetten csúnya. Ráadásul nem művészetről szól, hanem életről és halálról. A drogok dicsőítése pedig egyetlen társadalom számára sem hasznos" – kommentálta a drogokat képviselő kampány jelenségét.

Kate Mosst ebben az időszakban nem csupán a heroin chic stílus, de vékony alkata miatt is kritizálták. Mint a legtöbb modell, úgy az ő esetében is az anorexia címszavakkal dobálózott a bulvársajtó. A modell a betegséget tagadta, vékonyságára máig nem adott magyarázatot.

Forrás:
Vogue.com, AFP

A hanyatlás után újra a csúcson

A szőke szépség nem sokkal később bebizonyította, nem véletlenül ő képviselte a drogos stílust. 2005-ben a Daily Mirror címlapon közölte az angol topmodell kokainszippantós képeit. A botrányt követően a neves divatcégek kihátráltak Kate mögül és szerződést bontottak vele. A topmodell habár nyilvánosan bocsánatot kért, karrierjének egy időre befellegzett. Önként jelentkezett elvonóra, amit végül sosem csinált végig.

A botrány elcsendesedése után újra munkába állt és 2006-ban 18 szerződést írt alá, többek között a Rimmellel. A drogbotrány után egy évvel elnyerte az Év Modellje díjat, majd pár éven belül kiadta saját ruhakollekcióját az angol Topshop divatcég falain belül. Idén ősszel újra a kirakatok üvegein láthattuk viszont, hiszen Cara Delevingne-nyel karöltve reklámozták a Mango ruhadarabjait.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.