Egyéb kategória

A rock and roll örök, Budapesten is él a Király – Mi fán terem a rockabilly stílus?

Amikor megemlítettem Daninak, az egyetlen VOUS-fiúnknak, hogy a rockabilly stílusról írok cikket, így reagált: "azt se tudom, mi az". Először azt hittem, viccel, de rájöttem, lehet, hogy csak számomra evidens. Ennyit válaszoltam: "ha tudod, ki Elvis, tudod, miről beszélek".

vous - 2016.01.08.
A rock and roll örök, Budapesten is él a Király – Mi fán terem a rockabilly stílus?

Elvis megkerülhetetlen figura a zenetörténelemben, nemes egyszerűséggel csak a Királyként hivatkozunk rá. Nevével összefonódott egy stílusirányzat, ami az ’50-es évek Amerikáját idézi a mai napig. A rockabilly egyszerre zenei és divatirányzat, a rockabilly egy életérzés. Utóbbi években reneszánszát éli, akadnak megszállott rajongói, akik az értetlenkedő tekintetek ellenére is úgy sétálnak köztünk, akárcsak Travolta a Grease-ben.

Nézzük hát, miről ismerszik meg egy igazi Elvis-hívő!

Frizura

A belőtt séró az egyik legalapvetőbb jegy. Elképzelni sem tudom, hogyan tudják minden reggel kivitelezni, hogy tökéletesen álljon a hajuk, de egy biztos, törzsvásárlói kártyájuk van a fodrászkellékesnél. A legérdekesebb, hogy hiúság tekintetében nincs különbség a férfiak és nők közt, a pasiknak is ugyanolyan fontos, hogy minden hajszál a helyén legyen.

Forrás:
Szabó Solya

Bármikor előkapják farzsebükből a fésűt, egy-két mozdulat, és kész is a jellegzetes hátranyalt, elöl kissé megemelt frizkó. A lányoknál jellemző az egyenesre vágott frufru, vagy épp ellenkezőleg, a homlok felett tupírozott, hátrafogott haj, a kifogástalan loknik, a bandana kendő és az extrémebb hajszínek.

Öltözködés

Forrás:
Szabó Solya

Mit sem érne a jellegzetes frizura jellegzetes ruhadarabok nélkül. Ha egy hétköznapibb viseletre gondolunk a pasiknál, akkor alap a szűk farmernadrág, lehetőleg felhajtott szárral, tornacipő, egyszerű fehér póló és bőrdzseki. Viszont a hamisítatlan rockabilly szereléshez hozzátartozik a creeper cipő, a Hawaii-ing, na meg a hózentróger.

Forrás:
iStock

Lányoknál is a hétköznapokban gyakori a magasított derekú nadrág és a ceruzaszoknya, de a stílus sajátossága egyértelműen a feltűnő, színes, mintás, térdig érő ruhák. Ha minta, akkor gyakori a pöttyös, kockás, de az igazi amerikai fílinget a cseresznyék, halálfejek, biliárdgolyók hozzák vissza. Ehhez jön még a neccharisnya és a körömcipő.

Smink és tetoválás

Ha feltűnő a hajviselet és rikító a ruha, miért pont a smink lenne visszafogott? A jó hír viszont, hogy csöppet sem bonyolult. Tökéletesen kihúzott cicás szemek és tűzpiros rúzs, ami leginkább a porcelánfehér bőrön mutat jól. De ne feledkezzünk el a szubkultúrához szorosan kötődő tetoválásokról sem. Az old school stílusú minták általában színesek, ahogy a ruháknál már említettem, itt is jellemzőek a halálfejek, biliárdgolyók, dobókockák, fecskék, vasmacskák, rózsák, és természetesen a pin-up lányok.

Forrás:
iStock

Jó, jó, már látjátok magatok előtt, hogy is néz ki egy hamisítatlan rockabilly figura, de nézzünk körbe kicsit zenei téren is.

Kik képviselik nálunk ezt a műfajt?

A magyar Elvisként emlegetett Komár Lászlónak a ’80-as évek elején nagy szerepe volt abban, hogy itthon felkapták az amerikai műfajt. A táncoló fekete lakkcipők vagy a Mondd, kis kócos a mai napig felcsendül egy igazi rock and roll buliban. Na és persze ott van nekünk a jó öreg Fenyő Miki és a Hungária. Csavard fel a szőnyeget, Limbó Hintó, Hotel Menthol… Bizony, bizony, szüleink erre rázták hétvégén a jampecpartikon.

Manapság szűk, rétegzenének számít itthon, de most is találhatunk zenekarokat, akik egy-egy koncerten visszarepítenek minket a legendás korszakba.

Talán a legismertebb a Mystery Gang Rockabilly Trio, akik már 1998 óta töretlen sikernek örvendenek. Hitelesen hozzák a kor manírjait, öltözködés és zene terén is. Bejárták már a világot, filmszerepet kaptak a Csak szex és más semmi című vígjátékában, az énekes-gitáros Egri Péter pedig Brenner szerepét alakítja a Made in Hungáriában. 2014-ben még az Eurovíziós Dalfesztivál válogatóján is indultak, Játssz még jazzgitár című dalukkal.

De a Mystery Gangen kívül is belefuthatunk bandákba, csak tudni kell, hol keressük őket. Számtalan magyar rockabilly-zenekar van, nagyon színes és folyton frissülő a paletta. Az egyik legrégebbi csapat az 1994-ben alakult Rockin’ RockCats, de itt van a Jailhouse Rock ihlette Prison Band, a Clippers Rockabilly zenekar, a Hot Road Rockabilly Band, vagy a 2009-ben alakult Naked Truckers Rockabilly Trio.

Ezek az aktívan koncertező zenekarok, a szubkultúra itthoni képviselői bizonyítják, a rock and roll örök, a Király él.

Ajánlott cikkek