Egyéb kategória

Rákattantak a kismamák a hipnoszülésre – De mi az?

Ha a hipnózisra gondoltok, nektek mi jut eszetekbe? Mert nekem egy fennakadt szemű alany, aki a hipnotizőr parancsait teljesíti, és amíg mindez lezajlik, úgy néz ki, mint egy zombi. Majd felkel, és nem emlékszik semmire. Azért szerencsére a hipnoszülés nem pont ezt takarja.
vous - 2016.01.07.
Rákattantak a kismamák a hipnoszülésre – De mi az?

Lehet, hogy találkoztatok már önjelölt hipnotizőrrel a főiskolán, aki előadta, hogy több tehetsége van, mint egy “hivatásos”, ezzel foglalkozó embernek. De ha kicsit komolyabbra fordítjuk a szót, szerintem ti is hasonlóan vagytok ezzel a hipnózis dologgal, mint én. Kicsit túl misztikus és szkeptikus vagyok a hasznosságát illetően. Kisebb közösségek szerint a hipnózis viszont nemcsak hasznos, hanem jót tesz nekünk.

A hipnoszülés (Hypnobirthing) egy otthoni szülési módszer, amely a hipnotikus vizualizálást és légzést használja. A küldetése egyszerű: csökkenteni a természetes úton szülő anyák fájdalmát, gyógyszerek és fájdalomcsillapítók nélkül. A hipnoszülés egyik legfontosabb elmélete, hogy a szülési fájdalom legfőbb oka a nőkbe táplált félelem, ami csak tovább súlyosbítja a fizikai fájdalmat. A vizualizációs technika kulcsfontosságú abban, hogy ezt csökkentse.

Forrás:
Pixabay

A hipnoszülés legismertebb gyakorlata, hogy az egyenletes légzés közben az anyák láthatatlan léggömböt képzelnek a pocakjukra, amit levegővétellel kell felfújniuk. Miután ezt teljesen felfújták, folytatják a légzést és elképzelik, ahogy a léggömb kilép a szülőcsatornából.

A módszert először az 1980-as években alkalmazták, de a természetes szülés okozta fájdalmak csökkentésére használt szabályos légzés technikáját már évtizedek óta használják a bábák és a szülésznők is. Az elmúlt időben pedig jelentős számú amerikai kismama választja ezt a módszert.

Az igazi kérdés mégis az, vajon működik a hipnoszülés? Egyes nők esküsznek rá, hogy ez a szülési folyamat sokkal kevésbé volt fájdalmas, mások azt mondják, egyáltalán nincs érezhető különbség. A fájdalom csökkentése mindenkinél más, a saját gondolataink fegyelmezése és szabályozása szülésnél pedig elég abszurdnak hangzik.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.