Egyéb kategória

Body Challenge – Vajon van értelme a kampányszerű sportolásnak?

Ha eddig nem, hát szilveszter éjjel biztosan nektek is eszetekbe jut, hogy 2016-ban valamiféle kihívást teljesítsetek. Vagy hogy lefogytok, hogy abbahagyjátok a dohányzást, egészségesebben éltek, hogy többet sportoltok. Az is lehet, hogy csak az exetek bosszantására vagy egy új pasi elcsábításának reményében határozzátok el, hogy bombaformába hozzátok a testeteket. Ha pedig így van, egyenes az út valamelyik Body Challenge kampány felé. De vajon van ennek bármiféle értelme vagy haszna? Erről kérdeztük Kropkó Péter triatlonistát és IRONMAN-t.

vous - 2015.12.31.
Body Challenge – Vajon van értelme a kampányszerű sportolásnak?

Aki rendszeres olvasója a VOUS.hu-nak, jól tudja, hogy ősszel elindítottuk a Még idén! kampányt, ahol ahhoz szerettünk volna segítséget adni, hogy ne várakozzatok az újévi fogadalmak idejéig, hanem még idén elkezdjétek az életmódváltást.

Apró, pici lépésekkel, minimális változtatásokkal, lépésről lépésre haladva is nagy eredményeket érhettek el.

Közben pedig elérkezett a szilveszter, amikor mindenki értékelni kezdi az elmúlt évét és terveket sző a jövőjét illetően. Ígéri, hogy eztán máshogy lesz. Hogy bebizonyítja. Hogy megcsinálja. Mert képes rá. Vannak, akik nemcsak önmaguknak, de a barátaiknak, családjuknak, ismerőseiknek is fogadalmat tesznek.

Hogy kinek teszünk ígéretet talán mindegy is, a lényeg, hogy kitartóak legyünk. Ha nyerünk, nemcsak a fogadást, de egy új és jobb életmódot is megnyerhetünk. Magunknak.

Forrás:
Unsplash/Christopher Campbell

“A különböző, kampányszerűen elkezdett sportnak van is és nincs is értelme” – vélekedik Kropkó Péter. Pedig 10, 20 vagy 30 napos popsi-, comb- vagy zöldturmix-kihívásokkal tele van a Facebook. Olyan, mintha ez lett volna a sláger 2015-ben.

Azok az edzők vagy internetes oldalak, akik azt ígérik, hogy 1 hónap alatt szuperszexi popsija vagy kockás hasa lesz valakinek, hamis üzenetet közvetítenek.

“Ahhoz, hogy egy izomzat felépüljön 6, de inkább 8 hétre van szükség. Ha azt vesszük példának, amikor valakinek eltörik a karja vagy a lába és a gipsz alatt az izomzata teljesen legyengül, akkor látjuk, hogy ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az újra visszanyerje az erejét.

Nincs ez másként akkor sem, ha normál izomzatból kiindulva szeretnénk egy kisportoltabb, feszesebb eredményt elérni. Egy intenzív munkától 4 hét múlva ugyan láthatóan bedagadnak az izmok, de hogy ez egy igazán kidolgozott és jól funkcionáló izomzat legyen, több időre van szükség. 3–5 hét alatt nem lesz senkiből kigyúrt testű sportember.”

Mégsem kell ezeket a divat- vagy kampányszerűen induló változásokat lebecsülni, hiszen sokszor épp ezek dobnak át azon a falon, amiről korábban azt gondoltuk, megmászhatatlanok.

“A lényeg, hogy ha megtört a jég, akkor használjuk ki azt az előnyt, amit így nyertünk. Ha azért kezdtünk futni, hogy beleférjünk a régi nadrágunkba, akkor se hagyjuk abba, ha ezt a célt elértük.

A sikeren felbuzdulva tűzzünk ki új célokat magunk elé, ne csak a néhány hetes kihívás végén, hanem az év végén vagy akár 10-20 év múlva is lássuk magunkat. Ne csak tűzoltásként sportoljunk, hanem váljon ez az életünk részévé.

Fiatalon még természetesnek vesszük az egészséget, de a kor előrehaladtával észrevesszük, hogy tennünk is kell érte. A sikerélmény, a biztató jelek elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz, ahhoz, hogy csinosak és fittek maradhassunk.”

És hogy hogyan kezdjétek el?

A Még idén! kampány videói ebben is segítséget nyújtanak nektek, amelyek között az edzéshez és az étkezéshez is találtok segítséget. És ha Kropkó Péterre hallgattok, nem kezdtek drasztikus változásokba, indulásként például az is elég, ha a megszokott étrendeteken annyit változtattok, hogy a köretnek csak a felét eszitek meg, a kávéba és a teába kevesebb cukrot tesztek és a desszertből is kisebb adagot kértek.

Jövőre is Még idén!

A Még idén! kampány 2015-ben véget ért, az összefoglalót ide kattintva olvashatjátok. A Facebook-oldalon további információkat találhattok vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból. És ne felejtsétek! Még idén! lesz jövőre is. Hogy milyen formában? Hamarosan megtudjátok! 🙂

Ajánlott cikkek