Egyéb kategória

Mágikus hatású mákos guba, ha már unjátok az ünnepi menüt

A mákos ételek – mint a bejgli, a flódni vagy a guba – nem véletlenül szerepelnek a karácsonyi asztalon a hagyomány szerint. A néphit szerint ugyanis a máknak mágikus hatása van.
vous - 2015.12.27.
Mágikus hatású mákos guba, ha már unjátok az ünnepi menüt

Persze nem bódulást, tudatmódosulást jelent ez a mágikus hatás, ez ma már tudományosan bizonyított. Viszont az apró szemű mák a bőséget jelképezi, és ünnepek idején ennek helye van az asztalon.

Forrás:
Hámori Zsófia

A mákos guba nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, tulajdonképpen percek alatt összeállítható, és egy rövid sütés után már tálalható is. Vannak, akik a gubát maguk sütik: kelt tésztát készítenek, majd hengereket sodornak belőle, kelesztik és megsütik. A kisült tésztát aztán felszeletelik, szikkasztják, majd ezt használják a mákos guba alapjaként. Ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha szikkadt kiflit használunk.

Igaz, hogy kevesen, de léteznek olyanok, akik a mákot nem kedvelik: ők készíthetnek diós gubát, de kissé megpirított, majd megőrölt mogyoróval is nagyon finom guba készíthető.

Mindenképpen érdemes a gubához egy kis vaníliasodót készíteni, ez is gyorsan és egyszerűen elkészül. Lebeszélünk mindenkit a híg vaníliapudingról – ennél sokkal finomabb a házi sodó, mindjárt mutatjuk is, hogyan készül!

Mákos guba vaníliaszósszal

Hozzávalók 4 személynek:
8 db szikkadt kifli
5 dl tej
20 dkg darált, cukrozott mák
2 dkg vaj
3 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A vaníliasodóhoz:
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt

Elkészítés: A tejet összemelegítjük a vaníliás cukorral, 2 evőkanál mézzel és a vajjal.

A citrom héját a cukros darált mákhoz reszeljük, majd a mákot az édes tejhez adjuk.

A szikkadt kifliket felkarikázzuk, a mákos tejbe forgatjuk, hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd kivajazott sütőformába tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig pirítjuk.

A vaníliasodóhoz a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 70 ml tejet, ezzel csomómentesre keverjük.

A maradék tejet feltesszük főni, majd ha forró, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük.

A meleg mákos gubát a vaníliasodóval tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.