Citrom
Csak egy citromban a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 100%-a benne van, ami megerősíti a csontjainkat és az immunrendszert. Ráadásul a benne található flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak. Még egy ok, hogy belefacsarjuk a teánkba.
Brokkoli
A brokkolinál hasonló a helyzet, mint a citromnál, csak éppen a K-vitamin-szükségletünk több mint 100%-át tartalmazza, sőt az ajánlott C-vitamin-mennyiség 200%-át. Mindkét vitamin a csontképződésre van jó hatással, így ajánlatos őket fogyasztani. Arról nem is beszélve, hogy segít leküzdeni a daganatos betegségeket is.
Étcsoki
Eddig csak zöldségeket beszéltem, szó szerint, de most jöjjön egy nagy kedvencünk, a csoki. Csupán néhány kocka étcsoki már segít abban, hogy csökkentse a vérnyomást. Tele van kakaóval, ami antioxidánsokat tartalmaz.
Krumpli
Imádjuk a krumplit, bár itt nyilván nem a gyorséttermi sült krumpliról lesz szó. A piros burgonya például folátot tartalmaz, ami a sejtképzésben segít. Az édesburgonyában pedig nyolcszor annyi A-vitamin van, mint amennyire szükségünk van egy nap.
Lazac
A lazac ómega-3 zsírsavban gazdag, ami segít csökkenteni a depressziót, a rákot és a szívbetegségeket. 3 dkg lazac például a napi niacinszükségletünk 50%-át tartalmazza, amely véd az Alzheimer-kór és az emlékezetkiesés ellen.
Dió
Az összes mogyoróféle közül a legtöbb ómega-3 zsírsavat a dióban találjuk, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy rossz napon a kedvünket is javítja, fellép a rák ellen és még a leégéstől is véd.
Avokádó
Az avokádó jótékony hatásairól már mi is írtunk nektek, de azt tudtátok, hogy az avokádó tele van egészséges zsírokkal? A szervezetünk által igényelt rost felét tartalmazza egy avokádó és a folátszükségletünk 40%-át, így felléphetünk a szívbetegségek ellen.
Fokhagyma
Nem szeretjük a fokhagymát, mivel nem lesz tőle éppen rózsás az illatunk. Pedig bármilyen betegség ellen jó, és a baktériumok elterjedését is meggátolja. A benne lévő allicin gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Nem is haragszunk már annyira a fokhagymára a szaga miatt.
Spenót
Gyerekként szerintem mindenki irtózott ettől a növénytől, mivel nem túl guszta látvány. Bár én felnőtt koromra megszerettem, de sokaknak még mindig nem csúszik le a torkán. A spenót luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek immunerősítő hatásúak és nagy szerepet játszanak a szem egészségében.
Bab
Ha egy héten legalább négyszer eszünk hüvelyes zöldségeket – ami lehet bab, borsó vagy lencse –, akkor 22%-kal csökkenthetjük a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának kockázatát.