Egyéb kategória

A betegségek tünetei a lélek rejtett üzenetei – Ismerjétek meg a nyelvét!

Szúr, görcsöl, nyom, fáj, hasogat. Betegnek érezzük magunkat. Betegek is lehetünk, de azért érdemes végiggondolni, hogy a tünetek elsősorban üzenetek. A lélek üzenetei.

vous - 2015.12.15.
A betegségek tünetei a lélek rejtett üzenetei – Ismerjétek meg a nyelvét!

Azt mondják sokan, a test a lélek térképe. Amilyen hatások érik a lelkünket, ahogy befogadjuk, elfogadjuk, megértjük, feldolgozzuk a minket ért hatásokat, a test azok nyomán reagál. Ha elakadásaink vannak, ha képtelenek vagyunk megbirkózni egy-egy életeseménnyel, ha haragban vagyunk valakivel és megkövesedik, nem oldódik a harag, azt jelezni fogja a test.

Ha haragban vagyunk önmagunkkal, bűntudattal küzdünk, kétségeink vannak, elbizonytalanodtunk, szintén megjelenik a test egészségében. Megbetegszünk. Fájni fog, fázunk, forog a világ.

Eltérőek a megküzdési stratégiák

Természetesen nem fogadja el mindenki ilyen könnyedén ennek elméletét, sőt, akad, aki sértőnek érzi, és úgy véli, éppen elég magával a betegséggel megküzdenie – köszöni szépen, nem kér a plusz teherből, hogy esetleg „magatartása”, vagy egy helyzetre adott válasza váltja ki a betegséget. Például az el nem engedett harag a szülővel, önmagával vagy élete párjával szemben… Nem akar plusz bűntudatot és nem szeretné a lélek boncolgatását sem.

Én ezt is értem, nem könnyű szembenézni önmagunkkal, traumáinkkal, a szörnyekkel a szekrényben. El kell fogadni ezt is: ha nagy az ellenállás, a „kioktatás” vagy a másra kényszerített (vélt) igazság csak olaj a tűzre. Ők más módon küzdenek meg az élettel.

Forrás:
Unsplash/Eli DeFaria

Én is hadakoztam sokáig, mert működésem alapja az önállóság, és nagyon öntudatos vagyok. Meg makacs, és ha lehet, ne mondja meg senki nekem a tutit.

A szörnyecskéimmel is békében vagyok, ne nyitogassa senki a szekrényem. Majd megoldom én. Megoldom egyedül, nem kellenek cifra, hangzatos elméletek a lélek és a test működésének összefüggéseiről, harmóniáról.

Érteni szeretném, mi történik velem és mi az oka

Aztán egyszer csak arra ébredtem, hogy megborult a világ körülöttem. Írtam már erről. A pánikról, hogy mi történik velem, bennem, körülöttem. Hogy lehet, hogy a koromsötét szoba csukott szem mellett is forog velem? Hogy lehet, hogy nincs kapaszkodó? Hogy kicsúszik a talaj a lábam alól?

Hát így. Nincs kapaszkodó. Nincs talaj a lábam alatt gyerekkorom óta. Csak elhitettem magammal (mert élni KELL), hogy így is működőképes vagyok. Az is voltam jó ideig, de azért ott a lélek mélyén nyilván régóta forgott a körhinta – hintába rántotta a testet is. Bizalom, önbizalom. Szembenéztem a bajjal, kértem segítséget (én aztán tudom, milyen nehéz ezt a lépést megtenni), átgondoltam a helyzetet, beláttam, mi volt a konkrét kiváltó ok és váltottam, változtattam. Nem szédülök.

Akad más üzenet. Apróbb, nem annyira ijesztő üzenet, mint a szédülés ugyan, de most már fogékonyabb vagyok a lelkem nyelvére. Dekódolok. Érteni szeretném, mi történik velem és mi az oka.

Érdemes figyelni a testünket, és jelzéseit visszavezetni azokra az okokra, ahonnan erednek. Mert a jövőben esetleg megelőzhetők a problémák vagy időben „állunk le”, lépünk ki, vagy lépünk tovább számunkra káros helyzetekből.

A lélek üzeneteinek egyik legismertebb szakértője Rüdiger Dahlke, aki több könyvön keresztül is boncolgatja a lélek és a test összefüggéseit.

Az ő nyomán vázolunk néhány nagyon tipikus léleküzenetet:

 • Alhasi görcsök: félelmet, bizonytalanságot élsz át.
 • Allergia: az allergén anyag által szimbolizált tulajdonságot utasítod el, pollenallergia esetén például a szexualitást, szőrallergia esetén a kedvességet és szeretetet.
 • Alacsony vérnyomás: félelem a felelősségtől, nem mersz belevágni „nagy dolgokba”, pedig tudod, hogy képes vagy rá.
 • Állkapocs-problémák: el nem engedett harag, bosszúvágy emészt, titokban agresszív gondolatok gyötörnek.
 • Álmatlanság: félelem kínozhat, nyugtalanság vagy bűntudat bánt. Továbbá rettenetesen félsz a kiszolgáltatottságtól, a kontrollvesztéstől és az igazságtalan támadásoktól.
 • Asztma: túl sok sebet szereztél rövid idő alatt, nem vagy képes többet feldolgozni, betelt a pohár.
 • Bőrbetegségek: elfojtott haragot jeleznek, illetve az emberekhez fűződő kapcsolataidat is jelzik. A bőrbetegségek a többiek elutasítását, bezárkózást üzennek.
 • Candidiázis: szétszórttá váltál, nem tudod kézben tartani a dolgaidat, esetleg érzelmi problémák. Például bizalmatlan vagy párkapcsolatodban, miközben iszonyúan vágysz a biztonságra.
 • Kötőszövet-gyulladás: gyermekkori traumákat nem tudsz elengedni, ragaszkodsz a múlt sérelmeihez, plusz félsz a felnőtt élet döntéseitől.
 • Cukorbetegség: nem áradhat a benned lévő szeretet, visszafogod magad, miközben vágyod, hogy szeressenek téged.
 • Csalánkiütés: hajlamos vagy eltúlozni a téged ért sérelmeket, túlreagálsz helyzeteket.
 • Elhízás: boldogtalannak érzed magad és boldogtalan a jövőképed is. A pluszkilók mögé rejted szép nőiességedet.
 • Emésztési probléma: egyértelműen a problémák feldolgozásának akadályát jelzi. Képtelen vagy megemészteni valami téged ért sérelmet.

Természetesen nem ennyire egyenesek az összefüggések, mint ahogy az kitűnhet a (messze nem kielégítő) felsorolásból. Ráadásul egészségi állapotunkat befolyásolhatják öröklött tulajdonságok, életmódunk és környezeti hatások is. Érdemes mindezt komplex módon vizsgálni és kezelni, figyelembe véve a lélek hatásait is állapotunkra.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.