Nem elég, ha télen sálat, sapkát és kesztyűt húzunk, na meg rétegesen öltözködünk. Fontos, hogy belülről is segítsük a szervezetünket, és olyan ételekkel örvendeztessük meg a hasunkat, amiknek jótékony hatásai is vannak. Íme, 5 étel, amit jó, ha a hideg időszakban rendszeresen fogyasztotok!
1. Sütőtök
A sütőtök általában az őszi hónapok sztárja. Egyes országokban szinte minden ételt és italt ilyen ízesítésűre készítenek, sőt, idén még a sütőtök színű hajtrend is felütötte a fejét! De ha nemcsak divatosan szeretnétek kinézni, de egészségesek is akartok maradni, akkor irány a piac! Amellett, hogy mennyei krémlevest és pitét lehet készíteni belőle, igazi vitaminbomba is. A- és C-vitaminban gazdag és B6-vitamin-, kálium- és folsavtartalma is magas.
2. Citrusfélék
A citrusfélék családjába tartozó gyümölcsöket, mint például a citrom, narancs, mandarin és a vérnarancs érdemes a téli szürkeségben beszereznetek, ugyanis egy kis napfényt hozhatnak az életünkbe. Tartsatok mindig otthon néhány gyümölcsöt, hiszen remek illatuk mellett a magas C-vitamin-tartalmuk is jó hatással lesz rátok! S hogy milyen citrusfélék léteznek még? Ide kattintva megnézhetitek!
3. Gránátalma
A gránátalma amellett, hogy egzotikus különlegesség, még egészséges is! A gránátalma levére igazi csodaszerként tekintenek, ugyanis néhány kutatás szerint napi egy csészényi lével távol tarthatjuk magunktól a káros szabadgyököket, mindezt a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. Nézzétek meg Takács Nóra korábbi Norie-tippjét, hogy megtudjátok, mi mindenre jó még ez a különleges gyümölcs!
4. Burgonya
Habár hajlamosak vagyunk egy lapon emlegetni a fehér kenyérrel és a rizzsel, a krumpli bizony nem is olyan káros, mint hisszük. Sőt! Az egyik olyan alapanyag, aminek minden konyhában bérelt helye kell, hogy legyen, főleg télen. Magas C- és B6-vitamin-tartalma miatt igazi immunerősítő. Emellett folsavban is gazdag, ami különösen fontos a fogantatás és szülés nehézségei előtt álló nők számára.
5. Zöld levelűek
A zöld levelű növények, mint például a kelkáposzta, a mángold és a takarmánykáposzta szuper választás lehet, amikor a zöldséges részleg polcai kiürülnek. Ezek azok a zöldségek, amik télen segíthetnek az immunerősítésben, ugyanis A-, C- és K-vitaminban gazdagok. Készítsetek belőlük smoothie-t Takács Nóra segítségével!