Trend

9+1 tipp a francia stílus elsajátításához – Így lehettek természetesen elegáns nők könnyedén!

A legutóbbi párizsi látogatásom során, egy elegáns étterem átriumos teraszán éppen az aznapi reggelimet fogyasztottam el, amikor azon kaptam magam, hogy csodálattal vizsgálom a körülöttem levő embereket. Az ősz épphogy csak elkezdődött, lágy, langyos szellő fújt. A halk francia sanzon hangjait olykor elnyomta az evőeszközök csilingelése, egy-egy asztaltársaság vidám beszélgetése, barátnők csacsogása.
vous - 2015.11.26.
9+1 tipp a francia stílus elsajátításához – Így lehettek természetesen elegáns nők könnyedén!

Ahogy körülnéztem hirtelen úgy éreztem, mintha egyenesen a divatmennyországba, vagy legalábbis a francia Vogue-ba csöppentem volna. Egymáshoz öltözött elegáns urak és kecses dámák beszélgettek az asztalaiknál, a szezon legújabb darabjait viselve. Azokat, amik után divatimádóként legmerészebb álmaimban is csak sóvároghatok.

Az első ámulat után megállapítottam: itt bizony mindenkinek van stílusérzéke…

Különösen az nyűgözött le, hogy minden öltözékben volt valami feltűnő, valami extrém, ám az összhatás mégsem volt hivalkodó vagy erőltetett. Feltettem magamnak a kérdést: vajon mi a francia nők titka? Hogyan képesek a legfeltűnőbb darabokat is ilyen laza természetességgel viselni? Vajon velük született képesség ez, vagy tanulják?

Nos, azt gondolom, a stílus és arányérzék velünk született képességek, ám nagyban fejleszthető. Kétségtelen, hogy ha nyitott szemmel járunk, rengeteget tanulhatunk a környezetünkben élőktől. Elég csak néhány apró trükköt ellesnünk és beilleszteni a napi öltözködési rutinunkba. Nem kell drasztikus változtatásokat tenni, csupán odafigyelni a részletekre, játékként és önkifejezésként tekinteni az öltözködésre.

Lássuk csak, mit érdemes eltanulni a francia nőktől!

1. Tudatos vásárlás

A francia nők szenvedélyesen szeretik a divatot. Tudatosan vásárolnak, ami azt jelenti, hogy inkább birtokolnak kevesebb ruhadarabot, de fontos számukra, hogy azok kifogástalan minőségű, klasszikus és időtálló darabok legyenek. Egy különleges darabra képesek több pénzt is költeni, gyakran egy ilyen egyedi elem köré építik fel az egész szettjüket.

Francia stílustipp: Ha nem engedhetitek meg magatoknak, hogy sok pénzt költsetek ruhákra, keressetek olyan darabokat, amik drága hatást keltenek. Ezt a hatást leginkább úgy tudjátok elérni, ha figyeltek az anyagminőségekre, szép, nem gyűrődő, vagy különleges struktúrájú anyagból készült ruhákat választotok.

2. Öntudat és kényelem

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Fréderic Vielcanet párizsi street style fotós szerint: „Az igazi francia stílus sokkal inkább az attitűdről szól, mintsem a ruhákról”. A francia nők maguk is tudják, hogy világszinten az egyik legstílusosabbnak vannak kikiáltva, és ezzel az öntudattal viselik a ruháikat. A magabiztosság olyan kiegészítő, ami feldobja a legegyszerűbb szettet is. Egy francia nő sosem feszeng a ruháiban. Csak olyan darabokat viseljetek, amiben kellemesen érzitek magatokat, és kényelmesen tudjátok végezni a napi teendőiteket.

Francia stílustipp: Kerüljétek a túl kicsi, túl szűk ruhák és a túl magas platformcipők viselését. Egy öltözék akkor jó, ha nem gátol a mozgásban, nem kell percenként igazgatni, és szinte észre sem veszitek, hogy rajtatok van. Legyen az új napi mantrátok:

Egy divatistennő vagyok, és semmi nem állhat az utamba!

3. Finom részletek, tökéletes összhatás

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az apró, kidolgozott részletek legalább olyan nagy hatással bírnak, mint egy feltűnő, karakteres ruhadarab. A francia nők ezt mindig szem előtt tartják, így teszik a megjelenésüket játékossá és érdekessé.

Francia stílustipp: Bátran játsszatok a kiegészítőkkel! Mindig figyeljétek meg a ruháitok kidolgozottságát, kis készleteit. Magatok is meg fogtok lepődni, mennyire izgalmas játék egy kiragadott részlet köré felépíteni egy teljes öltözéket.

4. Apró titkaink és a hármas szabály

Egy stílusos, tudatos nő tudja, a sejtelmesség igazi fegyver. Felkelti és fenntartja a férfiak érdeklődését, és ami a legfontosabb, nem csak rövid ideig. A francia nők ezt jól tudják, ezért sosem direktek vagy közönségesek. Erotikus, nőiesebb ruhadarabjaikat gyakran ellensúlyozzák bővebb vagy férfiasabb vonalvezetésű ruhadarabokkal egy öltözéken belül.

És mindig figyelembe veszik a hármas szabályt: a mell, a lábak és a fenék az a három terület, amely legjobban kifejezi a nőiességet. Ha mindhármat megmutatjuk, és túl sok bőrfelületet villantunk, közönséges hatást kelthetünk. Ha betartjuk a hármas szabályt, tehát csak egy ilyen területet hangsúlyozunk egyszerre, szexis, de mégis elegáns, finoman nőies hatást kelthetünk.

Francia stílustipp: Kerüljétek a túlzó, túl sokat mutató ruhadarabokat, amelyek olcsó hatást keltenek. Válasszatok sejtelmes, játékos felületű anyagokat, és meglátjátok, minden tekintet rátok szegeződik majd. Gondoljatok a titkokra, és arra, hogy bizonyos dolgokat rá kell bíznunk mások képzelőerejére.

5. Márkajelzések

Itthon gyakran látunk az utcákon hatalmas strasszos, feltűnő márkajelzéseket a ruhákon és a kiegészítőkön. Viselőik ezzel akarják tudatni a külvilággal: van pénzem, és megengedhetem magamnak, hogy a legnagyobb divatházak kollekcióiból válogassak. Aki kicsit is jártas a divatban, vagy életében legalább egyszer megfordult már hamisítványokat árusító piacon, egyből kiszúrja az olcsó, hamis darabokat és a rossz minőségű anyagokat.

Aki rendelkezik némi stílusérzékkel tudja, egy ruha sokkal több, mint maga a brand. Egy ruha milyenségét a szabás, az anyagminőség, a színek és minták összhangja alkotja meg. Ezek összhangja sokkal szembetűnőbb, mint egy hatalmas strasszokkal kirakott logó.

Francia stílustipp: Ruháitok márkajelzését tartsátok a belső oldalon.

6. Természetes színek

A francia nők, mint minden másban, a színekben is a klasszikusokat részesítik előnyben. Így teszik sikkessé és időtállóvá a ruhatárukat. A fekete, a fehér, a tengerészkék, barna, a szürke árnyalatai és nude színek mindig elegánsak, egymással és erőteljesebb színekkel is jól kombinálhatók. Lehetővé teszik, hogy a ruhák többféle alkalomra is viselhetők legyenek.

Francia stílustipp: Izgalmas összhatást érhettek el, ha az erőteljes színek kizárólag karakteres kiegészítők formájában vagy a sminketekben jelennek meg.

7. Az a bizonyos kis fekete ruha

Divattervezőként nem meglepő módon azt vallom, a fekete a legtökéletesebb szín a világon. Egyrészt mert minden színt magában foglal, másrészt pedig mert bármilyen színnel párosítjuk, mindből a legjobbat hozza ki, felerősíti és kihangsúlyozza a többi színt. Arról nem is beszélve, hogy egy fekete ruha bármilyen alkalomra felvehető.

A kis fekete ruha megszületése Coco Chanel nevéhez kötődik, akinek „Chanel Ford” névre keresztelt kis fekete ruhája 1926-ban jelent meg a Vogue magazinban. Ekkor indult a kis fekete ruha világhódító útjára, mára pedig fogalommá vált. Azért született, hogy bármilyen ízlést kiszolgáljon. Láttátok már a VOUS-lányok kis feketéit?

Francia stílustipp: Legyen legalább egy kis fekete ruhátok, amit akár egész nap viselhettek. Elég a nap folyamán csupán a kiegészítőiteket váltogatni és egész nap stílusos és alkalomhoz öltözöttek lehettek akkor is, ha napközben nincs időtök átöltözni. Reggel elindulhattok benne munkába, napközben tárgyalásra, este pedig randevúra, vacsorázni vagy színházba. Igazi jolly joker, és mindemellett a klasszikus elegancia megtestesítője.

8. Időtlen ruhatár

A francia nők fokozott figyelemmel kísérik a divat újdonságait. Vevők a szezonális, új darabokra, de a titkuk az örök érvényű ruhatár kialakításában rejlik. A jól szabott, klasszikus vonalvezetésű ruhák sosem mennek ki a divatból, és alkalmasak az újdonságok beiktatására is. Ha rendelkeztek pár alapdarabbal, a ruhatáratokat sokkal változatosabbá és kombinálhatóbbá tehetitek.

Ehhez nem szükséges más, mint egy jól szabott blézer, egy klasszikus ballonkabát, egy kis fekete ruha, egy fekete magas sarkú és egy lapos balerinacipő, egy elegáns vonalvezetésű szoknya és nadrág, valamint egy csinos szövetkabát. Ezek beszerzése hosszú ideig egyszeri befektetést jelent, ezért érdemes jó minőségűt vásárolni belőlük.

Francia stílustipp: Ne gondoljátok, hogy a klasszikus unalmas. Előnye a jól kombinálhatóságában rejlik. Egyszerűsége miatt biztos pont lehet bármilyen öltözék megalkotásakor.

9. Szépségápolás

A francia nők ugyanúgy, mint az öltözködésben, a szépségápolásban is a természetes megjelenést tartják szem előtt. Fontos számukra, hogy a külsejük soha ne tűnjön túl mesterkéltnek. Szeretik a friss, természetes hatást, az elérhető szépségápolási módszereket. Mindig viselnek alapozót és szempillaspirált, de soha nem sminkelik túl magukat.

Francia tipp: egy Franciaországban élő divatblogger szerint a legfontosabb dolgok az szépségápolásban:

  • Találjatok egy jó kozmetikust és egy fodrászt. Legyetek hozzájuk hűségesek, és fogadjátok őket barátotokká.
  • Naponta használjatok arctisztítót, a tökéletes nappali és éjszakai krémet.
  • Nem szükséges drágább krémeket vásárolnotok, bátran használjátok a babák számára megalkotott termékeket is.
  • A testápoláshoz pedig nincs másra szükségetek, mint egy üveg argánolajra, amelyet masszázshoz is használnak. Ez gyakori összetevője a mindennapokban használt krémeiteknek, mivel kiváló ránctalanító hatással bír.
  • Egy üveg mandulaolaj és némi tengeri só keveréke pedig tökéletesen alkalmas a test radírozására és hidratálására.
  • Egyetek jókat, de kizárólag jó minőségű alapanyagokból. A testetek hálás lesz érte. A francia nők imádnak jókat enni, de mindig szem előtt tartják, hogy a kedvenc ruháik még közelebb állnak a szívükhöz.

A stílustippek segítenek abban, hogy megfogalmazzuk és felismerjük, kik is vagyunk valójában, és általuk a bennünk rejlő személyiséget szavak nélkül is kifejezésre juttathassuk. A stílus egy olyan nyelv, amelyet a világ minden táján beszélnek, egy kapocs a különböző kultúrájú emberek között.

Az egyén számára pedig egy játék, amelynek ha egyszer rákaptok az ízére, nincs visszaút. Legyetek nyitottak, bátrak és kísérletezőek. Mutassátok meg, milyen sokfélék vagytok egytől egyig!

Ajánlott cikkek