Egyéb kategória

Friss levél Brüsszelből: kezd visszatérni az élet a városba

Brüsszelben múlt hét vége óta szinte teljesen leállt az élet, miután a belga hatóságok olyan információk birtokába jutottak, amik összefüggésben vannak a párizsi merényletekkel. Az iskolák és áruházak bezártak, a metró sem járt. Egy Brüsszelben élő olvasónk írt levelet arról, milyen a hangulat most a belga fővárosban.
vous - 2015.11.26.
Friss levél Brüsszelből: kezd visszatérni az élet a városba

Fruzsina már korábban is írt nekünk, hogy tájékoztasson minket és a VOUS olvasókat arról, hogyan élnek most a magyarok Brüsszelben. A lány friss híreiből kiderül a hét folyamán lassan elkezdett visszatérni a városba az élet, ami hétvégén szinte teljesen leállt. Bár egyelőre nem lehet azt mondani, hogy minden a régi. Talán már soha nem is lesz az.

A friss levélből kiderül, a hét elején még teljes volt a bénult állapot, mikor olvasónk kedd reggel munkába indult.

Eredetileg gyalogolni terveztem, ám útközben jött a busz, ami üres volt, az utcán autók is alig, így fel mertem szállni, mert nem láttam esélyét, hogy dugóba kerülök.

„Rajtam kívül föleg EU intézményekben dolgozók voltak, – már csak a belépőjükből ítélve – és egy anyuka a kamaszlányával, aki nagyon meg volt szeppenve, folyamatosan bújt hozzá. A végállomáshoz közeledve, idegesen álltak fel az emberek, mindenki nagyon félt és a végállomás előtt egy megállóval ürült ki a busz” – kezdi levelét a lány, aki szintén az EU negyedben dolgozik.

Forrás:
AFP / Europress Fotóügynökség

A folytatásban pedig arról számol be, hogyan kezdett újraéledni a város, és milyen változásokat tapasztal a környezetében. Szerdán részlegesen ismét elindultak a metrók, az emberek arcán pedig a félelem helyét az idegesség vette át. Ráadásul szinte mindenhol megjelentek az őrök, a boltok és metróbejáratok előtt is.

A jelenleg feszült helyzet ellenére a lány bizakodó szavakkal zárja a levelét:

Alapvetően szeretek itt, az emberek mosolyognak, a kertvaros, ahol lakom nyugodt és biztonságos. (…) Egy nagyon nemzetközi és élhető hely, legalábbis a terrorveszély előtt az volt és bízom abban, hogy újra az lesz.

A hét elején két lány Párizsból írt nekünk, az ő beszámolóikat itt elolvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!