Egyéb kategória

Híres naplók, amiket nektek is el kell olvasnotok

Emlékek napja van a VOUS-n, és mikor megtudtam, hogy erről lesz ma szó, egyből felvetettem a naplókkal kapcsolatos ötletemet, aminek eredményeként most olyan naplókat fogok bemutatni nektek, amiket kötelező elolvasnotok!

vous - 2015.11.01.
Híres naplók, amiket nektek is el kell olvasnotok

Mielőtt belecsapnék a hatalmas felsorolásba, előbb azt kéne tisztáznunk, miért írunk vagy írjunk naplót. Sokan gondolhatjátok, hogy időpocsékolás és felesleges dolog, de a 21. század csodás találmányainak köszönhetően elektronikus formában percek alatt megírhatunk magunknak pár sort. Hogy miért? Erről már korábban meséltem nektek, itt elolvashatjátok. Mindenesetre az egyetlen érv, ami talán (legalábbis számomra) megdönthetetlen, az az, hogy örökre szól. Nem tehetek róla, imádom az emlékeket, és öt év távlatából visszaolvasni a naplómat, amit középiskolásként írtam, egyszerre megdöbbentő és kellemes. Jó tudni, hogy meglehetősen sokat fejlődött az agyam ennyi idő alatt.

A naplóknak értékük van. Főleg, ha később híresek lesznek azok a sorok, amiket „mert miért ne?” alapon leírtunk. Most olyan híres naplókat mutatok nektek (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), amiket mindenképp el kell olvasnotok egyszer!

Anne Frank

Ki más kerülhetne az első helyre egy ilyen cikkben, ha nem Anne Frank és az ő megrázó naplója? A később megfilmesített műben Anne Frank, a holokauszt egyik zsidó áldozatának történetét olvashatjuk. Amikor a Frank család Hollandiába menekült, a lány még csak 13 éves volt, ekkor, 1940-ben szállták meg a németek az országot. A család búvóhelyet volt kénytelen keresni, ahol teljesen el voltak zárva a külvilágtól. A lány itt kezdett naplójába, amit évekig írt. 1944-ben a családot elárulták, Anne és a nővére koncentrációs táborba kényszerült, és ott is haltak meg két hónappal a felszabadítás előtt. Az apa megjelentette a naplót, amit 1952-ben fordítottak angol nyelvre The Diary of a Young Girl címen.

Szabó Magda: Liber Mortis

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a nevét. És tudtátok, hogy naplója is volt? Egészen 1982-től 1990-ig írta, férje halála után három hónappal kezdett bele. Nyolc éven keresztül mesélt. A napló mára megjelent könyv formájában is. Szabó Magda halott férjéhez, Szobotka Tiborhoz szól, felidézi harmincnégy év legszebb és legszomorúbb eseményeit és pillanatait. Az egész művet az írónő halálvágya hatja át, aki nem találja az élet értelmét, és az egyetlen dolog, ami folytatásra készteti, az, hogy hisz halott férjének e világi jelenlétében.

Kérdezd meg Alizt!

Csendes Anna fordításában jelent meg magyar nyelven annak a 15 éves kábítószerfüggő lánynak a naplója, ami több millió példányban kelt el a boltok polcairól, ezzel világsikert aratva. A mai napig ajánlják a megdöbbentő és hihetetlen történetet fiataloknak, azzal a céllal, hogy elriasszák őket a droghasználattól. A könyvet én is olvastam, a végén már alig-alig tudtam könnyek nélkül befejezni, de hogy jó hatással volt rám, az is biztos. Aliz története egy életre elrettentett minden tudatmódosító szertől.

A Szent Johanna gimi

Lányok, mit szólnátok egy könyvhöz, aminek szinte minden sora ránk illik? Pasik, harcok, barátnők, füllentések és egy valós történet. Talán pont utóbbi tette Leiner Laura könyvsorozatát ilyen sikeressé. Tudjátok, az érzés, amikor minden, ami le van írva, egy kicsit rátok is igaz. Mintha a ti sztoritok lenne.

Egy ropi naplója

Jeff Kinney művéből villámgyorsan lett bestseller. Az egész gyerekvilág odáig van a több mint tíz részből álló sorozatért. Annyira, hogy a brit gyerekek 2012-ben az Egy ropi naplóját választották az elmúlt tíz év legjobb gyerekkötetének, ami ezzel lenyomta a Harry Pottert is. A könyv sikerét valószínűleg annak köszönheti, hogy nagyon valósághű, másrészt pedig a mindennapos iskolai élet viszontagságait mutatja be, ami, úgy tűnik, jól is sikerült neki. A hetedik osztályos Greg életében pont az történik, ami minden átlagos gyerekében: kistesók, lógások, hazugságok, és a borzalmas felismerés, hogy lassan felelősséget kell vállalni a tetteinkért. A könyvet 2010-ben megfilmesítették, de higgyétek el, olvasni sokkal, de sokkal viccesebb.

Adrian Mole

Ha még mindig nem elég a tininaplókból, akkor Sue Townsend 1982-ben megjelent könyvsorozatának fiktív szereplőjét nektek is meg kell ismernetek. A történet kitalált, a főhős magához a naplóhoz és az olvasóhoz is egyes szám első személyben szól. A három kötetben Adrian Mole életébe nyerhetünk bepillantást, ahol a kamasz nemcsak saját problémáit, hanem a brit társadalom eseményeit is bemutatja. A később megjelent további három kötetben pedig a felnőtt Adrian életét követhetjük végig, ahol a politikai események sokkal nagyobb szerepet kaptak.

Címkék: #napló
Ajánlott cikkek