Egyéb kategória

7+1 módszer, hogy holnaptól (egyre) jobban vágjon az eszetek

Az okostelefonok világában sokszor úgy érezhetjük, hogy a markunkban van minden információ, hiszen ott a Google, tud mindent. Amikor viszont nincs internet, az agyunkra kell hagyatkoznunk, ami sajnos nem egy Wikipedia. De az internet fontos, nem lehet és nem is szabad kihagyni a mindennapokból. Ennek ellenére ne hanyagoljátok el az agyatokat sem! Mutatok néhány módszert, amelyek segítenek, hogy karban tudjátok tartani a memóriátokat.
vous - 2015.10.31.
7+1 módszer, hogy holnaptól (egyre) jobban vágjon az eszetek

1. Jegyezzetek meg 3 telefonszámot!

Igen, tudom, hogy a telefonban mindig ott vannak a számok, úgy érzitek, nem kell tudni. De emlékeztek, hogy régebben egy mobil nélküli világban, a telefonba ti pötyögtétek be a számokat? Ezt kellene felfrissíteni! Akár versenyezhettek önmagatokkal is, hogy hány telefonszámot tudtok maximum fejben tartani: hetet, esetleg tíz fölé is tudtok menni?

De kezdjük egy érdekességgel: a mentők, tűzoltók és rendőrök számát mindenki összekeveri. A következő módszerrel ez kizárt!

Ha tűz van, segítségért integettek, a kezetekkel ötöt mutattok, a tűzoltók tehát 105. Ha egy baleset folytán megvágjátok az ujjatok, akkor már csak négyest tudtok mutatni és a mentőket kell értesíteni, az ő számuk a 104. A rendőröket a pisztolyukról ismeri fel mindenki. Ha a mutató- és hüvelykujjatokkal hetest formáltok, máris megkapjátok a rendőrök számát: 107.

2. Fejtsetek keresztrejtvényt!

Vagy sudokut, de én a keresztrejtvényt jobban szeretem, ezért ajánlom ezt nektek. Napi egy rejtvénnyel máris sokat tettetek az agyatokért. Ne csaljatok, teljesen oldjátok meg! Higgyétek el, utána sokkal jobb lesz lapozni és rátérni a következőre. Ha elakadtok, vegyétek elő a telefonokat és jöhet a Google. Amikor rátaláltatok a keresett szóra, következő alkalommal már ne keressetek rá, kicsit gondolkozzatok és biztos vagyok benne, hogy eszetekbe fog jutni.

3. Tanuljatok meg mindennap egy új szót!

Természetesen nem kötelező, hogy legyen otthon idegen szavak szótára, de ezért van az internet. Ezen az oldalon kedvetekre böngészhettek a szavak birodalmában. A kezdőoldalon a jobb fölső sarokban található a nap szava. Próbáljátok meg aznap használni! Nem kell erőltetni, csak könnyedén! A legjobb persze, ha van otthon ilyen szótár, reggel felcsapjátok, böktök egyet és máris ott a feladat előtettek.

4. Olvassatok el heti egy verset!

Szándékosan nem napi egy verset írtam, mert nem akarom elvenni a kedveteket az irodalomtól. Az iskolában tanultátok eleget, hogy Adynak milyen költeményei vannak. Viszont a verseknek, az irodalomnak van egy olyan szegmense, amit az iskolapadban nem tanítanak.

Ennek a felfedezése vár rátok. Biztos, hogy van a polcon egy kötet, ha nincs, jöhet az internet, de ez esetben előbb nézzetek körbe a polcokon!

5. Nézzetek utána, mi történt azon a napon!

Forrás:
iStock

Nagyon érdekes dolgokat rejt minden nap. Nem kell az összeset megjegyezni, elég egyet, hiszen az agyunkat szeretnénk edzeni, nem pedig vizsgázni. A jeles napokra, nemzeti ünnepeinkre ez különösen igaz, hogy egy kicsi háttérsztorit is tudjunk nemzeti hőseinkről. Túl vagyunk már azon, hogy kokárdával a mellkasunkon hallgatjuk a Himnuszt. Ti nem akarjátok tudni, milyen hírességekkel, felfedezőkkel, tudósokkal születtetek egy napon?

6. Nézzetek filmet szinkron nélkül!

Igaz, hogy kényelmesebb, egyszerűbb és szórakoztatóbb szinkronnal filmezni, sorozatot nézni, de valljuk be, semmi extra nincs benne. Ellenben ha eredeti nyelven hallgatjátok és nézitek kedvenc sorozataitokat új szavakat is tanulhattok. Ki tudja, lehet, jól jön majd a nyelvvizsgán.

7. Tanuljatok új nyelvet!

Ez elég nagy falatnak hangzik, de mivel hobbiról van szó, nem kell megijedni. A könyvesboltok tele vannak nyelvkönyvekkel, a bőség zavarában az ember azt sem tudja, melyiket kapja le a polcról. Válasszatok ki egy nyelvet, ami tetszik, de eddig nem volt lehetőségeket tanulni. Keressetek egy könyvet, amiben alapfokról indul a gyakorlás. Innentől kezdve más dolgotok sincs, mint mindennap egy órát, vagy amennyihez kedvetek van, foglalkozni az adott nyelvvel. Mivel mindent ti választottatok ki, a kedv adott. Tudom, hogy ez hangzik a legnehezebbnek, de nem is nyelvvizsgára készültök, ez csupán hobbi.

+1: Olvassatok közmondásokat!

Személyes kedvenceim a magyar közmondások. Sokszor, sok élethelyzetben jövök rá, hogy ezek örök érvényűek. Böngésszetek közülük bátran, mert nemcsak érdekesek, hanem rendkívül szórakoztatóak is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.