Egyéb kategória

Egy tervező, egy póló: Cséfalvay Fanny

A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót „Pont ti” jeligére, miközben beszélgetek velük. Vajon hogy dolgozik egy tervező, mi van előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz az ötlet vagy az anyag? Cséfalvay Fannyval beszélgettünk, aki nemcsak divattervező, de illusztrátori munkáival rendszeresen találkozhattok itt a VOUS-n.

vous - 2015.10.09.
Egy tervező, egy póló: Cséfalvay Fanny

Inspiráció a pólóhoz?

Mivel illusztrátorként veszek részt a VOUS életében, ezért úgy gondoltam, hogy a póló átalakításának kérdését is illusztrátori gondolkodással közelítem meg. Nőiruha-sziluettek egymás mellé sorolásával hoztam létre egy mintát, amelyet kinyomtattam egy vasalható papírra, majd vasalással vittem fel a textilre.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A munkád elengedhetetlen kelléke?

Jelenleg a számítógépem. Ezenkívül fontos a hely, ahol dolgozom, hogy egy világos, rendezett tér vegyen körül, ahol kéznél vannak a legfőbb eszközeim: a varrógépeim, a szabóbabák és nagy asztalok. Ha illusztrálok, akkor a jó minőségű papírok és rajzeszközök.

Egy jó reggeli a városban?

Legtöbbször otthon reggelizem, de nagyon szeretem egy-egy álmos, pihenős, hétvégi reggelen a belvárosban indítani a napot. Imádom Budapestben, hogy állandóan változik, fejlődik. Szeretem a sokféleségét, hogy mindig megtalálom az aznapi hangulatomhoz leginkább passzoló helyet.

Egy ideje a XI. kerületben lakom, így a kedvenc helyeim is ide kötődnek: egy tejeskávé a Kelet vagy a Hadik teraszán tökéletes napindító. Borús, esős napokon vagy téli reggeleken pedig jó bekucorodni az V. kerületben lévő Zoska reggelizőbe. Teljesen lenyűgöz a Párizsi Nagyáruházban található Lotz-terem és kávézó is. Ide ritkábban járok, de mindig magával ragad a hely hangulata. Tökéletes törzshely a jövőbeli énem számára.

Notesz vagy szövegszerkesztő?

Ötleteléshez, gyors feljegyzésekhez egyértelműen notesz. Minden formában és méretben. Szép borítóval, jó minőségű papírból. Gyűjtöm őket, tervezek, skiccelek bele. A napi teendőket a számítógépemben vezetem, ott egy elég jó rendszert sikerült kidolgozni a projektek vezetésére, de a telefonomban is sokat jegyzetelek.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ikonod?

Ha általánosságban kellene megfogalmazni, akkor az ösztönösen tehetséges emberek és azok, akik élni tudnak a tehetségükkel. Szerencsére nagyon sok ilyen ember vesz körül, ami nagyon inspirálóan hat rám.

Ha konkrét személyeket kell megneveznem, első körben Angelina Jolie jut eszembe, aki egy igazi stílusikon, tehetséges, rengeteget jótékonykodik, egy csomó gyereket nevel és gyönyörű családja van. Számomra példaértékű, ahogy a hírnevét felhasználja. Azontúl, hogy az élet több területén is sikeresen helytáll, segít a rászorulókon is. A divattervezők közül örök példaképem a Viktor & Rolf tervezőpáros, akiknek a munkásságáért, eredeti és meghökkentően zseniális ötleteiért egészen régóta rajongok.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Napi mantra?

Ne vessz el a részletekben, koncentrálj az egészre! Szeretem a részletgazdag illusztrációkat, de mindig törekszem arra, hogy ne „rajzoljam túl” őket. Vagyis mindig meg kell találni azt a fázist, amikor le kell tenni a ceruzát. Így őrizheti meg a rajz a frissességét és lendületességét. Mivel sok projekt és megvalósítandó dolog van a fejemben, könnyű elveszni a részletekben. Ezért nehéz sokszor koncepciózusan gondolkodni, és a fő célokra koncentrálni.

Dizájn vagy praktikum?

A kettőnek harmóniában kell lennie. Ha egy tervező eladható terméket szeretne létrehozni, mindkettőt figyelembe kell vennie. Én általában a dizájn oldaláról közelítem meg a tervezést, de a folyamat során addig alakítom a terméket, amíg meg nem felel az általam elgondolt praktikussági szempontoknak is.

Amit senki nem gondolna rólad?

Szeretem a zombifilmeket, a klasszikus rockzenét, a road movie-kat. Az illusztrációim általában az érzékeny, nőies énemből táplálkoznak, ellenben sok fiú vesz körül. Van egy bátyám is, akivel régebben sok filmet néztünk. A zombifilmek iránti rajongásom valószínűleg neki köszönhető. Következő életemben rocksztár szeretnék lenni. A mostaniban pedig egyszer venni egy házat egy görög szigeten, ahova hosszabb időszakokra elvonulhatok festeni, jógázni, és hatalmas vacsorákat rendezni a barátaimnak.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mivel közlekedsz?

Ha tehetem, gyalog közlekedem, vagy tömegközlekedéssel. De tervben van, hogy a következő szezonra beszerzek egy gyönyörű, csajos biciklit. Valószínűleg sosem leszek az a vakmerő budapesti bringás, aki halált megvető bátorsággal veti bele magát a forgalomba, naponta megküzdve az autósokkal és az időjárás viszontagságaival. Egy elég romantikus kép él a fejemben a biciklizéssel kapcsolatban – ez esetben kijelenthető, hogy a dizájn elsőbbséget élvez. Egy gyönyörű piros bicajt szeretnék, amivel hétvégente reggel csinos ruhában elmehetek a piacra, és végigsuhanhatok a Duna-parton. Egyetlen praktikussági szempontnak kellene megfelelnie: legyen rajta egy kosárka, amit televásárolhatok virágokkal.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Legutóbbi könyv/film, ami nagy hatással volt rád?

Szeretem a szerelmes történeteket és a filmdrámákat. Nemrég láttam az Időről időre című angol filmet. Ez egy szerelmi történet, melynek főhőse egy fiatal srác, aki csakúgy, mint a családja többi férfi tagja, képes visszamenni az időben és bizonyos döntéseit megváltoztatni. Megpróbálja megmenteni a körülötte élő embereket a kudarctól és elnyerni a kiszemelt lány szívét. Majd rádöbben, az időutazásnak is vannak korlátai, és bizonyos tragédiák elkerülhetetlenek, bizonyos fájdalmakat meg kell élnünk. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az angol filmek kimért érzelmességét és a jó színészeket. Bill Nighy nagy kedvencem, mindent megnézek, amiben szerepel.

Jelenleg Italo Calvino Eleink című könyvét olvasom. Az egyetemen szerettette meg velem egy tanárom, azóta több könyvét is elolvastam.

Az Eleink három kisebb regényt foglal magában, három szürreális mesét. A kedvencem a Kettészelt őrgróf, akit a török harcokban kettészel egy ágyú, így az egész emberből két fél lesz. A tudata is kettéhasad, az erényei és hibái is kétfelé osztódnak, így jön létre egy gonosz és egy jóságos fél, akik később megküzdenek egymással.

Tanulságos történetei mesés formában keresik a választ az élet nagy kérdéseire.

Ajánlott cikkek