Egyéb kategória

Még idén! kampány – Mandularakéta a szervezetnek

Napi pár szem mandula is csodát tehet, ha az egészségünkről van szó. Bár olajtartalma magas, és ezért nem kifejezetten diétás táplálékforrás, élettani hatásai kiválóak, ezért kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nemcsak elfér, de kifejezetten javasolt is az étrendben.

vous - 2015.10.08.
Még idén! kampány – Mandularakéta a szervezetnek

A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen apró változtatások is jótékony hatást gyakorolhatnak az egészségre, és ez különösen igaz a táplálkozás megreformálásában. Egy kevés csonthéjas termés, például a mandula étrendbe iktatása sokat segíthet a szervezet vitaminraktárainak feltöltésében, az immunrendszer erősítésében, és szerepe van a szív és vérkeringés védelmében is.

A csonthéjas termések 40–60%-ban tartalmaznak zsiradékot, ez azonban magas telítetlen zsírsavat jelent, amelynek kedvező élettani hatásai vannak. Kiváló fehérjeforrásként tekintünk a csonthéjasokra, amelyek életmódváltásnál, a mozgás beiktatása mellett, kifejezetten fontosak lehetnek. Számos ásványi anyag és vitamin található a csonthéjasokban, így a mandulában is – hívta fel figyelmünket Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa.

A mandula például kiváló B-vitamin-forrás, B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz, valamint bővelkedik E-vitaminban, továbbá rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja és védi a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, de kitűnő segítség menstruációs fájdalmak esetén is. Nyomelemei közül említésre méltó a vas, a mangán és a cink is.

Hogy miért egészséges a fogyasztása?

Forrás:
iStock

Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint a mandula csökkentheti a koszorúér-betegség kockázatát, mert a mandula fogyasztása szignifkánsan csökkentheti a vérben levő, az inzulin kiválasztást jelző egyik vegyületet.

Felhasználási lehetőségei változatosak. A táplálkozásban jelentős lehet a mandulaolaj felhasználása saláták ízesítésében, de a mandulából készült liszt és dara is jelentős, hiszen lisztérzékenyek étrendjébe is beilleszthető.

A mandula természetesen önmagában is fogyasztható, vagy zöldség-, gyümölcssalátákba keverve, illetve sütemények töltelékeként, minimális cukorral vagy cukor nélkül is finom táplálék.

.

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából , illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek