Egyéb kategória

A család egészségmotorja a nő

Egyénre szabott, előremutató és széles körben használható egészségterv elkészítését segíti elő egy vadonatúj alkalmazás, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakemberei dolgoztak ki.

vous - 2015.10.01.
A család egészségmotorja a nő

Lantos Zoltánnal, az ÁEEK munkatársával beszélgettünk.

„Az alkalmazással egységes keretrendszerbe tudjuk foglalni azokat az irányvonalakat, erőfeszítéseket, amelyek elősegíthetik az egészséget.

Az egészségterv elkészítését kérdőíves állapotfelmérés előzi meg, a regisztrált felhasználó annál átfogóbb képet kaphat, minél több kérdésre válaszol.

Az egészségtervezőt itt érheted el!

Tűzzünk ki egészségcélokat!

A kiértékelés után derül ki, hogy milyen egészség kockázatokkal kell számolnunk, valamint az is, hogy bizonyos változtatások után mennyire csökkenhet az a bizonyos kockázat. Ez alapján rangsorolni tudjuk, melyik kockázattal szeretnénk foglalkozni, melyek igazán fontosak. Ezek nyomán tudunk egészségcélokat kitűzni magunk elé.

Úgy tartjuk, hogy egyszerre három egészségcélt tudunk magunk elé tűzni, ennyi fér bele egy napba, és e mentén tudunk egy cselekvési tervet elkészíteni, akár saját magunk, akár a családunk számára.

Az egyéni egészségtervező portál néhány hónapja indult el, már több mint húszezren töltötték ki, és a kitöltők egy jelentős része már egészségcélokat is megfogalmazott.

A család egészségének felelőse a nő, az anya, a feleség…

Céljaink szerint az egészséggel kapcsolatos tudatosságot kívánjuk erősíteni, és továbbra is a nőket célozzuk meg elsősorban, hiszen úgy látjuk, a család egészségének kulcsa a nők kezében van. Sokkal tudatosabbak, hamarabb megosztják egészségi állapotukkal kapcsolatos félelmeiket, mernek kérdezni, és hamarabb kérnek segítséget is.

A családban az egészség motorja tehát a nő és számára nyújthat igazán nagy segítséget, amikor nemcsak a saját, de gyermekének vagy párjának is kijelöli az egészségcélokat és ehhez elkészíti az egyénre szabott egészségtervet is.

Az alkalmazás egyébként remek eszköz a nők kezében, amikor párjukkal szemben kell (annak érdekében) érvelni, és alátámasztani érveiket, hogy miért fontos párjának egyik vagy másik területen változtatni.

Forrás:
iStock

Nem felejthetjük el, hogy a leggyakoribb hazai egészségügyi probléma a stressz, az alvásproblémák, a mozgás hiánya valamint a rossz táplálkozás. Az egészségterve egészen biztosan érinti ezt a négy területet.

Emellett az alkalmazás tippeket is ad, milyen módon tehetünk az egészségünkért. Mit és hogyan mozogjunk, hogyan táplálkozzunk, mit változtassunk ahhoz, hogy bizonyos egészségkockázatok csökkenjenek vagy végleg megszűnjenek."

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Az egészségtervező alkalmazást ITT érhetitek el!

Ajánlott cikkek