Egyéb kategória

Szívből igazán… mikor tettél (utoljára) szívből bárkiért?

Egy százas a hajléktalannak az aluljáróban. Odavetve, talán nem is figyelünk rá. Sőt, szinte egyáltalán nem figyelünk arra, akinek dobtuk a százast. Pipa a jótettlistán és a fohász… csak a kezünkhöz ne érjen a keze. Szívből tettük? Igazán?

vous - 2015.09.29.
Szívből igazán… mikor tettél (utoljára) szívből bárkiért?

Jó pár éve Rómában barangoltam az akkor csak ötéves lányommal. Róma akkor is már olyan igazi multikulti nagyváros volt. Színes, nyüzsgő, ezerarcú. Sok koldus keresi utcáin az életben maradást. A metróból tartottunk fölfelé, sodort minket a tömeg, amikor észrevettük a kijárónál az öreg nénit.

Mesebeli anyóka volt, de tényleg. Hajlott hátú, ősz haján kendővel. Bármelyik mesekönyvből előtoppanhatott volna. Én csak rápillantottam, láttam kérlelő tenyerét. Belecsúsztattam talán egy eurót, nem is emlékszem, mennyit, de kevés kis pénzt csupán. Aprót, és gyorsan, csendesítsem lelkemet, meg hogy haladjunk tovább. Nem tudom már, miért volt a nagy sietség. Hova rohanunk állandóan?

A lányom percekig némán szedte lábait mellettem. Aztán egyszer csak megállt.

– Nem néztél rá – mondta. Nem értettem. Egy kicsit meghökkenve, egy kicsit ingerülten néztem rá. Húztam volna tovább, de ő megmakacsolta magát.

Nem néztél rá – mondta újra –, a nénire. Csak úgy odadobtad a pénzt.

– De ránéztem – vitatkoztam –, azért adtam egy kis aprót.

– Nem – mondta a lányom, és már sírás bujkált a hangjában. – Nem néztél a SZEMÉBE. Pedig pont olyan szeme van, mint a dédinek… Kék.

Forrás:
istock

Akkor valahogy mélységesen elszégyelltem magam. Mert igaza volt a lányomnak: hiába a segítés, ha az, amit adok, vagy amit teszek, nem szívből jön. Ha az alamizsna mögött nem a jóllakatás igénye, ha a meghallgatás mögött nem az együttérzés jósága lapul, hiába a jónak ítélt cselekedet.

Megtelhet a gyomor, de üres marad a lélek, csalódik, elszomorodik a szív nagyon. Erre érzett rá a gyerek.

Azóta jobban figyelek, tapintatosabb, együttérzőbb az adás, nem csak pipa. Vagy nem úgy pipa, nem gyors, nem öntömjénezős, nem azért az adás, hogy lelkiismeretem jóllakassam. A másikat lakatnám jól, ha tudom. Csücsök a szívemen a szeretetből indult adás.

De nem csak a koldusok mentén fogalmazódott meg bennem azért az igény. Továbbra se válogatok, nem mérlegelem, kinek segítek, hogyan és miért. Aprópénzre váltom magam, az időm sokszor, de a szívből segítés minőségéből nem engedek. Akkor se, ha az másnak bosszúságot okoz.

A minap sorban álltam egy élelmiszerboltban. Előttem, mögöttem is kígyózott a sor. Egy negyvenes, hozzám hasonló korú nő állt a pénztárban. Feszültnek látszott, dühösnek és átjött belőle még valami, ami miatt elfacsarodott a szívem. Néma kétségbeesés, tehetetlenség toporzékolt benne.

Én láttam, szerintem mások is. Dühödten csapkodta az árut, néha elfojtott egy szitokszót. Láttam, sokan legszívesebben menekülőre fognák. Az én termékeimet se kímélte, keményen koppant a fagyasztott hús a szalagon. Nem tudom, miért, de akkor csak úgy rátettem a tenyerem a kézfejére. Nem húzta el.

– Hosszú ez a nap, ugye? – kérdeztem.

Egy pillanat alatt omlott össze benne a keménység. Elsírta magát. Az anyja kórházban, a párja néhány napja elhagyta és a nyolcéves gyereke egyedül van otthon. Percekig sírt a pénztárban. Vigasztaltam. Összeszedte magát. Mögöttem elcsendesedett a sor. Mentem tovább.

Nincs pipa, nincs öntömjénezés… De láttam a pénztáros szemét.

Vörös volt a sírástól, de a könnyek alatt barna volt, olvasztott csokoládébarna, lányom.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.