Világ

A 15 legszebb magyar szó a VOUS-lányok szerint

A szavaknak erejük van. Ha kimondjátok, lehet lágy, simogató, kedves, gyógyír a sebre. De lehet kés, penge, ami lesújt és megsebez. A szó hatalom, mindegy, hogy leírjátok vagy kimondjátok, lehet hangszer, ami elaltat vagy felkelt. Egy szót lehet szeretni és utálni, s ha egy szót szerettek, akkor valószínűleg az szerintetek a legszebb is a világon. Megkértem a VOUS-lányokat, változzanak kicsit Kosztolányivá, és árulják el, szerintük melyek a legszebb magyar szavak a világon.

vous - 2015.09.24.
A 15 legszebb magyar szó a VOUS-lányok szerint

S hogy mitől lesz egy szó a leg? Lehet a jelentése miatt szép, azért, mert számunkra jelent valami különlegeset. Gondoljatok csak bele, hogy az otthon szavunk milyen sokféle jelentést hordozhat magában! Valószínű, aki nem szereti hallani, annak keserédes emlékeket idéz fel, más pedig boldog gyermekkora miatt ejti ki annyiszor.

Olykor a dallam vesz le a lábunkról.

Amitől igazán gyönyörű egy szó

Susogós s betűk és a szaladó l betűk gyakran bűnösek abban, hogy az ember gyönyörűnek talál egy-egy szót. Illyés Gyulának is ez utóbbiak lehettek a gyengéi, az elalél szavunkat találta szépnek. A magánhangzók dallamossága is rásegít a szavak bűbájára, a több magánhangzós szavak sokkal csábítóbbak, Kosztolányi például a nem túl vonzó jelentésű halolaj szavunkat is szépnek találta, a külföldiek pedig a cipőfűző szavunkat imádták.

A legszebb szavak évtizedekkel ezelőttről

A legszebb magyar szavak a kor közízlését, kultúráját is elárulják. Az 1920-as évek Kosztolányija a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír szavakat tartotta a legszebbeknek. Érdekes, hogy egytagú szavakra esett a választása, s ezekhez a szavakhoz gyakran nyúlt verseiben is, gondoljunk csak az Őszi reggeli című versére.

Ha megnézzük, 1944-ben már teljesen más szavak végeztek a felmérések élén, noha az édesanya még itt is megmaradt, de felsorakozott mellette a nemzet, élettér, anyaföld, vezér, erő, vér, hungarizmus, ami a történelmet ismerve nem is olyan meglepő. 1955-ben már a nép, tavasz, búza, közös, úttörő, jövő szavak győzedelmeskedtek, 1991-ben pedig ismét visszatér az édesanya, a szerelem, boldogság, szeretet, gyermek, csillag, haza szavaink társaságában.

Forrás:
Depositphotos

A lájkol szó a legek között

2010-ben a Balassi Intézet kérdezett meg 16 000 magyar embert arról, hogy mely szavainkat tartják a legszebbnek. Hát persze, hogy beszivárgott a lájkol szó, a fogyasztói társadalmat fémjelző pénz, a hatalom, dollár, a levéltár és a dúvad a dacoló romantikusak szájból hangozhatott el, de abba bele se merek gondolni, hogy a mélytorok hogyan került a listára. Az viszont nem lepett meg, hogy a szerelem szavunkat olyan sokan szeretik, talán mert más nyelvekben mindenféle szeretetet egy szóval fejeznek ki, míg nekünk külön szavunk van rá.

Most pedig következzen a jelenkor, a VOUS-lányok kedvenc szavaival!

A legszebb szavak a junior szerkesztőnk, Nóri szerint: anya, nyár.

Nekem az első szó, ami eszembe jutott, az az anya volt. Tudom-tudom, közhelyesen hangzik, de tényleg ez ugrott be. Talán azért, mert vele van a legkülönlegesebb és legszorosabb kapcsolatom, így érthető, hogy számomra ez a legszebb szó. Ha nagyon mást kéne mondanom, akkor még a nyárra szavaznék, mert imádom a nyári éjszakákat és ebben az évszakban történnek a legjobb dolgok. Azt hiszem, ezek után megint lebuktam, hogy túl romantikus vagyok.

Eszter, a főszerkesztőnk szereti a furcsa szavakat:

Én régen vonzódtam a fura szavakhoz. Külön korszakaim voltak, amikor szinte csak azt használtam. Volt pl. a csökött korszakom, ami kifejezetten ronda szó, csak éppen teljesen rákattantam. Akkor mindenki csökött volt. Amúgy nincsenek kedvenc szavaim. Vannak szavak, amik egyszer csak eszembe jutnak, és akkor rácsodálkozom, hogy jééé, milyen szép szó. Például a filagória, az andalgás, a manna vagy a pillenpáty. Ez utóbbit Békéscsabán mondja apu.

Sophie, a senior szerkesztőnk a modoros szavakra voksolt:

Én a hercig és a fess szavakat nagyon szeretem. Talán azért, mert annyira modorosak, hogy megfelelő környezetben nagyon viccesen hatnak.

A grafikusunk, Fanny lett korunk Illyés Gyulája:

Nekem a felhő és az elillan szavak tetszenek. Talán a sok l betű miatt, ami könnyeddé és dallamossá teszi őket.

Tini sem marad le mögötte, ő is a dallamosság megszállottja:

Felleg, cselló, csipke, susog… a hangulatuk miatt. És mert egyszerűen szereti a szám kimondani.

Zsófi, a képszerkesztőnk kicsit meghökkentett, én még sosem gondoltam így a csirke szóra:

Cuki állat, isteni kaja, és bizonyos módon kiejtve nagyon édin hangzik. Melyik másik szó tud ennyi mindent?

Mona, az értékesítési vezetőnk már jelentés alapján választott:

Számomra a legszebb szó a testvér. Jó esetben végigkíséri az életed (nem csak a szó), és minden benne van.

S hogy én se maradjak ki a sorból, a legszebb szó szerintem a csend. Egyszótagú szavacska, nagyon szelíd most már, de volt, amikor bántóan hangzott. Ez egyszerűen az én szavam, ami velem született, velem nőtt fel, velem múlik el.

Íme, a 15 legszebb magyar szó

  1. anya
  2. nyár
  3. manna
  4. andalgás
  5. pillenpáty
  6. hercig
  7. fess
  8. felhő
  9. elillan
  10. felleg
  11. cselló
  12. csipke
  13. csirke
  14. testvér
  15. csend

Nektek melyik a legszebb magyar szó?

Ajánlott cikkek