Egyéb kategória

Még idén! kampány – A mi életünk nem a barátnőnké

Századszor kezdjük újra meg újra. Bűvöljük a mérleget, harcban állunk a kilókkal, a feszülő nadrág belevág a derekunkba. Szenvedünk, megoldást keresünk. Támogatást. Módszereket csípünk nyakon, utánzunk.

vous - 2015.09.24.
Még idén! kampány – A mi életünk nem a barátnőnké

Pedig a hatékony módszer mindig egyénre szabott, a miénk akkor is, ha fontos, általános alapelvek mentén vállaljuk azt.

A Még idén! kampány erről szól: ismerjük meg önmagunkat, haladjunk lassan, legyen gyengéd a változtatás. Ne rémítsük el magunkat mások által jónak, üdvözítőnek ható módszerekkel. Nézzünk szembe önmagunkkal, a saját korlátainkkal. Gyűjtsünk erőt, mielőtt átlépjük azokat.

Rapid fogyás?

Könnyűnek tűnhet külső erők nyomán buzdítani önmagunkat. Szuper fogyókúrás módszerre bukkant a barátnőnk, egy hét alatt fogyott öt kilót, karcsún rohan a randira. Kicsit irigyeljük őt, kicsit sajnáljuk is magunkat. Pedig a fogyókúra, főleg a rapid, az át nem gondolt, a szervezetet kizsigerelő, vagy akár káros folyamatokra ösztönző fogyókúra, hosszú távon sosem vezet eredményre.

Cikkünket Henter Izabella diétetikus, a NEFI munkatársa segítette szakértésével.

Leszalad pár kiló, aztán visszajön. Vagy még több jön vissza, mint ahonnan a barátnő nekilódult. De azért beindul az agyunk, feltámad a lendület bennünk is.

Miért ne lehetne csirkemellen élni egy hónapon át? Vagy csak salátát csipegetni hetekig? Vonzó a teljes szénhidrátstop, vonzó a gyorsan meglöttyenő nadrág víziója.

Saját magunkat ejtjük túszul

Akkor is, ha a fogyás nem tartós. Ha kopog a szemünk az éhségtől, ha állóképességünk romokban, és minden vírus leterít. A család, a munkatársak kivannak tőlünk, menekülnek a közelünkből, mert a kiéheztetett szervezet bosszút áll: ingerlékenységgel válaszol, lobbanunk, ha kell, ha nem. Saját csapdánkba esünk, áldozattá válunk, túszul ejtjük önmagunkat.

Szenvedünk, és nem értjük, a barátnőnek miért megy ez könnyedén. Miért gyorsabb a fogyás, hogy lehet, hogy közben mosolyog, nekünk meg csak vicsorgásra telik erőnk. Miért hullik a hajunk, karikás a szemünk.

Elfogadjuk, hogy dupla sminkszer fogy a diéta második hetétől.

Sápadunk is, míg a barátnőnek rózsás az arca. Mozgásra sincs erőnk, a kutyát is sétáltassa más.

Az elhatározás, az önfegyelem azonban aranyat ér, ha életmódváltásról van szó. De még inkább tudatosságra törekedjünk, hogy okosan akarjuk a jót testünknek-lelkünknek egyaránt. Hogy olyan változásra vágyjunk, ahol öröm marad az élet. Ahol tényleg csak a kisujjunkat kell megmozdítanunk. De azt minden nap, és nem csak egy területen. Így komplex változás jöhet, szinte észrevétlen. A mi változásunk, és nem a barátnőnké.

Zsákutca…

Az lenne a jó, ha soha nem kezdenénk el, vagy ha az első után belátnánk, téves az út. A drasztikus fogyókúra, önmagában, zsákutca. És veszélyes terep is lehet, ahol a belső, láthatatlan élettani folyamatok káros következményeire egyszerűen nincs rálátásunk. De egyszer csak megbillen a pajzsmirigy, vagy gyengül a májműködés, csúful a bőr.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.