Egyéb kategória

5 dolog, amit minden kontaktlencsét viselőnek tudnia kell

Világszerte rengetegen döntenek a kontaktlencse mellett, de sajnos nem mindig tarják be a kezelési szabályokat. A helytelen tisztítások és a rossz szokások sok problémához vezethetnek. Jöjjön néhány dolog, amit jobban jártok, ha betartotok, illetve nem csináltok!

vous - 2015.09.11.
5 dolog, amit minden kontaktlencsét viselőnek tudnia kell

Tartsátok tisztán a kezeteket!

A kezeiteken rengeteg baktérium lehet, épp ezért mossatok mindig kezet, ha kiveszitek vagy beteszitek a kontaktlencséteket. Nem véletlen, hogy erre minden optikus is figyelmeztet. A legcélszerűbb, ha krémes szappant használtok, de arra ügyeljetek, hogy teljesen megszárítsátok a kezeteket.

Tisztítsátok meg a lencséket is!

A rossz higiéniával magasabb kockázata van annak, hogy szennyeződések alakuljanak ki a kontaktlencsén, ami súlyos szembetegségekhez vezethet. Nagyon fontos, hogy ne csak kivegyétek és berakjátok a tartóba, hanem tényleg öblítsétek le folyadékkal előtte. A folyadék cserélésénél pedig öntsétek ki a régebbit, töröljétek szárazra a tartót, és csak utána töltsetek bele friss folyadékot.

Forrás:
Pixabay

Aludhatok benne?

Minden esetben kérdezzétek meg az orvosotokat, hogy alvás közben is benn hagyhatjátok-e a kontaktlencséteket. Bár nem ajánlott éjjel is hordani őket, mivel ilyenkor a szemfertőzések kockázata 10-szer magasabb. Néhány kontaktlencsénél engedélyezett az éjjeli használat, feltéve, hogy az illető rendszeresen jár szemészeti szűrésekre, és az orvos is engedélyezi.

Ne fürödjetek kontaktlencsében!

Mindenképp kerüljétek el a zuhanyzást, a fürdőkádas pancsolásokat vagy az úszást kontaktlencsében. A vízben ugyanis lehetnek olyan apró baktériumok, amik végül szemfertőzéshez vezethetnek.

Fontos a rendszeres csere!

Ha nem szeretnétek rossz közérzettel és romló szemekkel szembesülni – micsoda szóvicc –, akkor jobban jártok, ha rendszeresen cserélitek a kontaktlencséiteket. A legtöbb kontaktlencse eldobható, akár naponta, hetente vagy havonta, ez alól kivételt képeznek a gázáteresztő lencsék, amiket csak évente szükséges cserélni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.