Egyéb kategória

5 dolog, amit minden kontaktlencsét viselőnek tudnia kell

Világszerte rengetegen döntenek a kontaktlencse mellett, de sajnos nem mindig tarják be a kezelési szabályokat. A helytelen tisztítások és a rossz szokások sok problémához vezethetnek. Jöjjön néhány dolog, amit jobban jártok, ha betartotok, illetve nem csináltok!

vous - 2015.09.11.
5 dolog, amit minden kontaktlencsét viselőnek tudnia kell

Tartsátok tisztán a kezeteket!

A kezeiteken rengeteg baktérium lehet, épp ezért mossatok mindig kezet, ha kiveszitek vagy beteszitek a kontaktlencséteket. Nem véletlen, hogy erre minden optikus is figyelmeztet. A legcélszerűbb, ha krémes szappant használtok, de arra ügyeljetek, hogy teljesen megszárítsátok a kezeteket.

Tisztítsátok meg a lencséket is!

A rossz higiéniával magasabb kockázata van annak, hogy szennyeződések alakuljanak ki a kontaktlencsén, ami súlyos szembetegségekhez vezethet. Nagyon fontos, hogy ne csak kivegyétek és berakjátok a tartóba, hanem tényleg öblítsétek le folyadékkal előtte. A folyadék cserélésénél pedig öntsétek ki a régebbit, töröljétek szárazra a tartót, és csak utána töltsetek bele friss folyadékot.

Forrás:
Pixabay

Aludhatok benne?

Minden esetben kérdezzétek meg az orvosotokat, hogy alvás közben is benn hagyhatjátok-e a kontaktlencséteket. Bár nem ajánlott éjjel is hordani őket, mivel ilyenkor a szemfertőzések kockázata 10-szer magasabb. Néhány kontaktlencsénél engedélyezett az éjjeli használat, feltéve, hogy az illető rendszeresen jár szemészeti szűrésekre, és az orvos is engedélyezi.

Ne fürödjetek kontaktlencsében!

Mindenképp kerüljétek el a zuhanyzást, a fürdőkádas pancsolásokat vagy az úszást kontaktlencsében. A vízben ugyanis lehetnek olyan apró baktériumok, amik végül szemfertőzéshez vezethetnek.

Fontos a rendszeres csere!

Ha nem szeretnétek rossz közérzettel és romló szemekkel szembesülni – micsoda szóvicc –, akkor jobban jártok, ha rendszeresen cserélitek a kontaktlencséiteket. A legtöbb kontaktlencse eldobható, akár naponta, hetente vagy havonta, ez alól kivételt képeznek a gázáteresztő lencsék, amiket csak évente szükséges cserélni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.