Világ

Szerelemről igen, szexről nem énekeltek a gombafejű Beatles-fiúk

Vagyis ezt lehet kiolvasni Nickolay Lamm digitális művész infografikáiból, amelyek nem újak, de egy – a napokban megjelent – könyv miatt érdemes őket ismét elővenni. Meg akkor is, ha eddig még nem ismerted volna őket.

vous - 2015.08.29.
Szerelemről igen, szexről nem énekeltek a gombafejű Beatles-fiúk

Nickolay Lamm neve lehet, hogy nem ismerős, de ő volt az, aki először megalkotta, milyen lenne Barbie emberi méretekkel. (Ezzel a gondolattal nemrég mi is eljátszottunk a VOUS szerkesztőségében.) Benne merült fel a kérdés, ami valószínűleg sokatokban még, hogy a populáris zene tényleg csak a szexről szól-e.

Nickolay fogta magát, és elővette a Billboard év végi százas listáit 1960 és 2013 között. Fogta a listákon található számok szövegeit, és megnézte, milyen gyakorisággal fordulnak elő bennük a következő szavak és kifejezések: money (pénz), weed (fű), body (test), foul (mocskos), hate (gyűlöl), kill (öl), lonely (magányos), kiss (csók), rain (eső), sad (szomorú), baby (csaj, kicsim stb.), heart (szív) és I love you (szeretlek).

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Érdekes látni, hogy a baby szinte minden évtizedben hasonló módon teljesített, a szex inkább csak az 1990-es évek közepétől lett gyakoribb, a szerelem viszont innentől kezdve kezdett kikopni a dalszövegírók szótárából. A szexhez hasonló tendenciája van a mocskosnak és a fűnek is. 

Vámos Miklós most megjelent, Beatles és én című könyvében szintén a dalszövegeké a főszerep. Az író magyarra „ferdítette” a dalokat, hogy ne csak hümmögni meg dúdolni lehessen őket a négy gombafejűvel együtt, hanem torkunk szakadtából énekelni is – magyarul.

De hogy visszakanyarodjunk még egy kicsit a szavakhoz: a könyv első felében a Beatles-dalokban fellelhető gyakori szavak is szóba kerülnek.

Egy türelmes amerikai rockszakíró megszámolta, melyek a Beatles dalaiban leggyakrabban előforduló szavak. A listát természetesen az 'ó' (ou) vezeti. Második az 'igen!' (yeah). Harmadik a 'szerelem' és a 'szeretlek', negyedik a 'lány', ötödik a 'nem'.

Az író nemcsak „ferdít”, hanem csomó mindent mesél nemcsak a Beatlesről – bár popkultúra-rajongóknak nagyon érdekes az is –, hanem arról, hogyan látja az életet, a szerelmet vagy az elmúlást. Például nem tetszik neki, ahogy mostanában táncolunk – egymás mellett. A tánc legyen két ember összefonódása, a bizalom művészete: lányok, higgyetek a férfinak, és tudni fogjátok, mi a következő lépés.

De közben kiderül az is, hogy amikor a „bitlesz”-láz elérte Magyarországot (két rádióadón keresztül), akkor mindenki gitárt akart, a gitár viszont olyan ritka volt az állami bizományi áruházakban, mint a fehér hárfa. Az eltökélt rajongók viszont nem adhatták fel – átalakították az orosz hangszereket vagy építettek maguknak.

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Nem fél a bulvártól sem. Yoko Ono és szerelme számára különösen kedves, John Lennonnal együtt nem érti a másik Beatle-t, miért nem tetszik neki a japán lány és az a szerelem, amely ugyan közrejátszott abban, hogy kiéleződjenek a zenekar tagjai közötti ellentétek, de közben életre hívta John Lennon örök slágerét, az Imagine-t. Többször is beszól Paul McCartney-nak (tudjátok, akit Kanye West fedezett fel nemrég ;)) a plasztika miatt. „Én örülnék, ha inkább elhinné: szabad megöregedni méltósággal, ha már az ember nem halt meg fiatalon.”

És ha már Beatles, szó esik a gombafrizuráról is, amely egy induló Beatles-tag, Stuart Sutcliffe (vagy barátnője) találmánya, és csak magyarul hívjuk gombának. Angolul mop top, és – ezt már én mondom – Justin Bieber és Zac Efron nemrég majdnem teljesen elkaszálták ezt a fazont – hiszen melyik férfi vágatott volna olyan hajat, amilyen nekik van?

Végezetül álljon itt az egyik dal „ferdítése”, amelyet a cikk írása alatt körbe-körbe hallgattam. YouTube-ról mehet mellé a karaokealap.

LET IT BE (1969)

Legyen úgy, legyen úúgy, legyen úúgy, áámen,

Úgy legyen, úgy legyen, legyen úúgy, áámen.

Ha gondtól, bajtól roskadozom,

Szűzanyácska ott terem,

bölcs szavakat lehel, legyen úgy, áámen.

Ha sötét napok jönnek, megóv, őrző-védőm nekem,

bölcs szavakat lehel, legyen úgy, áámen.

Legyen úgy, legyen úúgy…

Ha szív nélküli emberre lel, nem haragszik sosem,

mindig az a válasz, legyen úgy, áámen.

Ha mennem kell, még akkor is lesz

módom rá, hogy megtegyem,

mindig az a válasz, legyen úgy, áámen.

Ha túl sötét az éj, azért még

akad egy-két fényes szem,

míg kigyúl a holnap, legyen úgy, áámen.

Ha zeneszóra ébredek, a Szűzanyácska ott terem,

bölcs szavakat lehel, legyen úgy, áámen.

Legyen úgy, legyen úúgy…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.