Egyéb kategória

Egy ásításból kiderül, hogy pszichopatával van-e dolgotok

A pszichopata kifejezés elég ijesztő. Nekem például a horrorfilmek gonosz karakterei jutnak eszembe róla, ám ez természetesen nem így van. Egy kutatás szerint egy egyszerű módszerrel meg tudjuk állapítani valakiről, hogy milyen a személyisége valójában.

vous - 2015.08.29.
Egy ásításból kiderül, hogy pszichopatával van-e dolgotok

A tudósok segíthetnek abban, hogyan találjuk meg a környezetünkben azokat, akiknek pszichopata jellemvonásaik vannak. Hogy mire lesz szükségünk? A szemünkön kívül úgy egészen pontosan semmire. Kutatók szerint az ásításból kiderül, hogy milyen személyiségű emberrel van dolgunk.

A Personality and Individual Differences folyóiratában megjelent tanulmány szerint a pszichopata embereknél sokkal kisebb az esélye annak, hogy ásítanak, mikor partnerük is ezt teszi. Kutatók 135 főiskolai hallgatót vizsgáltak meg, hogy az ő segítségükkel meghatározzák a jelenséget. A feladatuk az volt, hogy olyan helyzetbe hozzák a másikat, hogy az ásítani kezdjen. Ebből következett az eredmény, hogy a lelki zavarokkal küzdő személyeknél sokkal kisebb volt az esélye annak, hogy sikerüljön ásításra bírni őket.

Ám tisztázzuk is, mit jelent pontosan a pszichopata kifejezés. Ez a lelki betegség egy erős antiszociális zavar. Ellentétben a többi ilyen rendellenességgel, itt hiányzik az érzelmi komponens. A kutatás egyik tagja és a tanulmány szerzője, Brian Rundle szerint a pszichopaták lehetnek zsarnokiak, nárcisztikusak. Olyanok, akik nem alkotnak érzelmi köteléket másokkal. Nem tanulnak a büntetésből, érzéketlenek, és hiányzik belőlük a bűntudat.

Azt nem tudja pontosan, mi a valódi kapcsolat az ásítás és az érzelmi zavar között. De azok az emberek, akiknek a lelki betegségükből adódóan megjelennek a pszichopata vonásaik, sokkal nehezebben fejeznek ki érzelmeket. Mikor valaki ásít, rengeteg érzelem szabadul fel benne. Az ásításnak komoly jelentősége van az emberek érzelmi életében.

Persze azért szögezzük le, az, hogy valaki nem ásít, nem jelenti azt, hogy pszichopata.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.