Egyéb kategória

Ha azt mondjátok, vegyen el feleségül, elfut?

Telnek a hónapok, évek, és ti már azon gondolkodtok, hogy ideje lenne talán továbblépni, eljátszotok a gondolattal, hogy milyenek lennétek családként, aztán mikor az oltár előtti jelenethez juttok, a pasitok, mint Julia Roberts az Oltári nőben, vágtázni kezd lovon tűzön-vízen át. Vagy szakít, vagy a mélybe veti magát. Mindegy, csak szabaduljon.
vous - 2015.08.29.
Ha azt mondjátok, vegyen el feleségül, elfut?

Ti meg álltok értetlenül, hiszen jól megvoltatok, kerek csapat voltatok, tökéletesek a magatok tökéletlenségével. De pont ez volt a baj.

Tökéletlenek voltatok mégis.

Tudom, ilyenkor átfut az agyatokon, mekkora egy lócitrom, hogy elszalad, hogy otthagy, hogy nem is szeretett. Pedig de. Egy olyan ember, akinek az elköteleződéssel vannak problémái, valójában nagyon szenved. Vágyik a szeretetre, megértésre, családra, azonban fél attól, hogy mi lesz, ha nem fog működni. Folyamatosan szorong a jövő miatt, meg azért is, hogy elveszíti a kontrollt a történések felett, kiszolgáltatott lesz; mert kiadni magatokat egy másik embernek ezzel jár.

Átadjátok magatokat az érzéseiteknek, bizalmat szavaztok a másiknak, és ez nagyon kockázatos. De ha sikerül, ha tesztek érte, akkor tényleg valami olyasmiben lehet részetek, amit mindenkinek át kellene élnie. Az, aki ebbe belevág, tudja, hogy nem létezik tökéletes kapcsolat, de együttesen tehetnek azért, hogy harmonikus jövőt építsenek maguknak.

A kutatások szerint az emberek jelentős része küzd ezzel a problémával, nemtől függetlenül. Maga a félelem az elköteleződéstől sok mindentől kialakulhat, és gyakran visszavezethető a családi gyökerekig. Előfordulhat, hogy a szülők válása tör meg valamit a gyerekben, de az is elég lehet, ha túl sok sikertelen kapcsolatot lát maga körül, vagy ő maga esik túl kudarcokkal teli kapcsolatokon. Az anyával való kapcsolat, a szeretet adagolása, megvonása, az anya idegállapota is befolyásolhatja azt, hogy milyen lesz később a gyerek bizalmi kötődése, de a bonyolult családi viszonyok, valamilyen gyermekkori trauma is kiválthat hasonló félelmeket.

Akkor hagyjam az egészet úgy, ahogy van?

Nem feltétlenül, de tudnotok kell, hogy ezt ti nem tudjátok megoldani, ez a párotok dolga (vagy a tiétek, ha ti küzdötök ilyen problémákkal). Neki kell felismernie, hogy ilyen gondja van, és akarnia kell változtatni is valamilyen neki szimpatikus módszerrel. Lassan, de biztosan feloldhatók ezek a félelmek, csak dolgozni kell azon, hogy megértse, tökéletes kapcsolat nincsen, és egy kapcsolat alapjait is együttes erővel kell letenni, együtt kell folyamatosan gondozni is. Ti csak támogatni tudjátok mindebben.

Ajánlott cikkek