Egyéb kategória

Kiderült a nagy titok: ez kell a tökéletes hamburgerhez

Hamburgert készíteni talán nem túl nagy kihívás, a marhahúspogácsát egy zsemlébe tenni és ízesíteni egy kis ketchuppal. A kutatók viszont vitatkoznak ezzel, ugyanis nem olyan könnyű hamburgert csinálni, mint gondolnátok!
vous - 2015.08.27.
Kiderült a nagy titok: ez kell a tökéletes hamburgerhez

Egy új kutatás szerint a tökéletes hamburgernek minden érzékszervünkkel kapcsolatba kell lépnie. A hamburger fogása, a saláta roppanása, minden közrejátszik. Charles Michel kutató az Oxford Egyetem laboratóriumában kifejlesztette a tökéletes hamburgert.

Min is múlik egy tökéletes hamburger?

30%-ban az illatán, 25%-ban a tapintásán, 15% a hangokon, ahogy beleharaptok, valamint 15-15% az ízén és a látványán. Ha ez még nem lenne elég, akkor a tökéletes ízvilágot is kifejlesztette. 35%-ban az ötödik ízlelésünk a fontos, ami fokozza az édes és a sós ízeket. 25%-ban sósnak kell lennie, 20%-ban édesnek, 15%-ban savanyúnak és 5%-ban keserűnek. Hát nem egy gyorséttermi kétperces hambi.

De nemcsak az íz számít, hanem a méret is – ne gondoljunk rosszra –, ugyanis a kutatók szerint nem a magasság, hanem a szélesség számít. A tökéletes méret 7 centiméter, így ha beleharaptok a hamburgerbe egyszerre éri az összes ízlelőbimbót a sok íz. Sok helyen láthatjuk, hogy tányéron adják a hamburgert, pedig sokkal jobban esik kézben enni, én is jobban szeretem úgy és a kutatók is ezt javasolják.

Na, de mit tegyünk a hamburgerbe?

A tökéletes hamburgernek nyolc fontos összetevője van: magokkal szórt zsemle, Chipotle szósz, zöldségek (egy levél saláta, szeletelt uborka és paradicsom), ropogósra sütött Serrano sonka, rántott hagymakarikák, camembert sajt, marhahús, ketchup és szójaszósz. 

Ha ez a tökéletes hamburger, akkor tutira ki fogom próbálni. És ti?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.