Egyéb kategória

Kiderült a nagy titok: ez kell a tökéletes hamburgerhez

Hamburgert készíteni talán nem túl nagy kihívás, a marhahúspogácsát egy zsemlébe tenni és ízesíteni egy kis ketchuppal. A kutatók viszont vitatkoznak ezzel, ugyanis nem olyan könnyű hamburgert csinálni, mint gondolnátok!
vous - 2015.08.27.
Kiderült a nagy titok: ez kell a tökéletes hamburgerhez

Egy új kutatás szerint a tökéletes hamburgernek minden érzékszervünkkel kapcsolatba kell lépnie. A hamburger fogása, a saláta roppanása, minden közrejátszik. Charles Michel kutató az Oxford Egyetem laboratóriumában kifejlesztette a tökéletes hamburgert.

Min is múlik egy tökéletes hamburger?

30%-ban az illatán, 25%-ban a tapintásán, 15% a hangokon, ahogy beleharaptok, valamint 15-15% az ízén és a látványán. Ha ez még nem lenne elég, akkor a tökéletes ízvilágot is kifejlesztette. 35%-ban az ötödik ízlelésünk a fontos, ami fokozza az édes és a sós ízeket. 25%-ban sósnak kell lennie, 20%-ban édesnek, 15%-ban savanyúnak és 5%-ban keserűnek. Hát nem egy gyorséttermi kétperces hambi.

De nemcsak az íz számít, hanem a méret is – ne gondoljunk rosszra –, ugyanis a kutatók szerint nem a magasság, hanem a szélesség számít. A tökéletes méret 7 centiméter, így ha beleharaptok a hamburgerbe egyszerre éri az összes ízlelőbimbót a sok íz. Sok helyen láthatjuk, hogy tányéron adják a hamburgert, pedig sokkal jobban esik kézben enni, én is jobban szeretem úgy és a kutatók is ezt javasolják.

Na, de mit tegyünk a hamburgerbe?

A tökéletes hamburgernek nyolc fontos összetevője van: magokkal szórt zsemle, Chipotle szósz, zöldségek (egy levél saláta, szeletelt uborka és paradicsom), ropogósra sütött Serrano sonka, rántott hagymakarikák, camembert sajt, marhahús, ketchup és szójaszósz. 

Ha ez a tökéletes hamburger, akkor tutira ki fogom próbálni. És ti?

Ajánlott cikkek