Test

Mondjatok búcsút a cukornak! Segítünk, mivel lehet helyettesíteni!

Jó ideje folyik már a háború a cukor és az édesítőszer támogatói között, bár szerintem már elmondhatjuk, hogy egészségesebb a kristálycukor helyett valami mást használni. Persze a fehér gyémánthoz hasonlatos cukor ízéről lemondani nehéz, ám nem lehetetlen. Ideje átszokni másra, hiszen van miből válogatnotok!

vous - 2015.08.23.
Mondjatok búcsút a cukornak! Segítünk, mivel lehet helyettesíteni!

Stevia

Ez az az édesítőszer, amire én azt mondtam, én ezt biztosan nem fogom használni, bár próbálkoztam vele. Ez tulajdonképpen egy kis növény, egyszer apukám állított vele haza, le is csippentettem a levelét, megcsócsáltam, tény, édes, de az íze nekem túl jellegzetes és émelyítő. Vigyázni kell az adagolásával, különben merő steviaízt érezhetünk, ha túl sokat teszünk a tésztába, kakaós csigába. Pedig nagyon egészséges, nem emeli meg a vércukorszintet, nincsen benne kalória, és gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása van. Növény, por, folyékony és kristályos formában is kapható, sütéshez leginkább a por formája a legalkalmasabb, ugyanannyit kell használni belőle, mint a cukorból, ráadásul a tésztátok is ugyanolyan marad. Mínusz pont még, hogy aki érzékeny rá, annál gyomorpanaszokat okozhat.

Nyírfacukor, azaz xilit

Nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonják ki, szerkezetileg hasonlít a cukorhoz, ízre is hasonló, ám óvatosan bánjatok vele, mert sokkal édesebb, mint a cukor! Alacsony a kalóriatartalma, süthettek-főzhettek vele, két dolgot azonban tartsatok szem előtt: nem karamellizálódik, és tésztasütésre sem túl alkalmas.

Eritrit, más néven eritritol

Nálam ez az abszolút befutó! Nincs mellékíze, kicsit gyengébb, mint a cukor, nulla a glikémiás indexe és a kalóriatartalma. Ráadásul a xilithez hasonlóan nem károsítja a fogakat, sőt még védi is a szuvasodástól! Nekem az is nagyon bejön, hogy pillanatok alatt elolvad a szájban, mint egy falatnyi felhő, olyan. Szeretem, na.

Ti mit használtok cukor helyett? Meséljetek! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.