Egyéb kategória

Ilyen hatással vannak rátok a körülöttetek lévő színek

Az bizonyára számotokra sem újdonság, hogy a színeknek jelentésük van és érzéseket társítunk hozzájuk. De azt tudjátok, hogy melyik szín milyen hatással van rátok?
vous - 2015.08.13.
Ilyen hatással vannak rátok a körülöttetek lévő színek

Mindenkinek van kedvenc színe, ez tény. Ha nem is egy, de kettő, három biztosan, vagy csak olyan, ami közel áll a szívéhez. Akár órákat is eltölthetünk azzal, hogy kiválasszuk a szobánk falának a színét. Nem véletlen, hogy az orvosi rendelők, sőt a kórházfalak színe is általában fehér, mivel ezzel tisztaságot sugároznak. 

A kutatások bebizonyították, hogy a legtöbb ember a piros szín hatására sokkal könnyebben old meg feladatokat. Az elmélet szerint, ha sokszor egymás után találkozol ugyanazzal a színnel egy bizonyos élethelyzetben, akkor a színt ahhoz az érzéshez vagy viselkedéshez fogod kapcsolni, amit abban a szituációban éreztél. Gondoljunk csak bele! Ez már egészen kiskorban elkezdődött, amikor a suliban dogát írtatok és a tanár néni pirossal bekarikázta a hibás részeket. Ettől kezdve a piros színt a veszélyérzethez társítottátok, illetve az sem véletlen, hogy a legtöbb mérgező gyümölcs piros. 

Forrás:
Pixabay

A kék ezzel szemben inkább a nyugodtság érzetét kelti, csak gondoljatok a szép kék égre és a tengerre. Ugye, milyen megnyugtató?

Érdekes az is, hogy például Svájcban sok börtönnek van legalább egy pink színű cellája. Nem, nem a lányoknak tartják fenn. A pink szín a kutatók szerint csökkenti az agressziót. Több felmérés is bebizonyította, hogy ez tényleg így van. 

Rátok melyik szín van a legjobb hatással? 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.