Egyéb kategória

Két fivér viszályának köszönhetjük a világ legnagyobb sportmárkáit

Habár a legtöbb testvérpár civakodással, vitatkozással és verekedéssel tölti közös élete első néhány évét, azért ez a feszültség később általában enyhül vagy teljesen megszűnik. A nővéremmel mi is sokat veszekedtünk, verekedtünk, talán néha utáltuk is egymást. Ma meg szeretnénk szinte minden szabad percet egymás mellett tölteni, mivel felnőttként már nem a szüleink, hanem a távolság áll közénk. De nem minden testvérpárnak ez a sorsa. Készen álltok a testvérháborúra? Ismerjétek meg Adolf és Rudolf Dassler különös történetét, akinek a két legnagyobb sportmárkát köszönhetjük!
vous - 2015.08.18.
Két fivér viszályának köszönhetjük a világ legnagyobb sportmárkáit

Két testvér, két máig világhírű márka és egy különleges történet. Ezeket köszönhetjük Adolf és Rudolf Dasslernek. Na de kezdjük is az elején!

A németországi születésű Adolf Dassler az első világháborúból való hazatérése után úgy döntött, cipőkészítésbe kezd. Nem volt ez meglepő, apja ugyanis egy cipőgyárban dolgozott és maga Adolf is cipésznek tanult. 24 évesen elindította saját üzletét, amihez bátyja, Rudolf is csatlakozott, így alakult meg a Dassler fivérek cipőgyára.

Ekkor még talán senki nem sejtette, hogy a családi együttműködésből családi viszály alakul ki.

Sportcipőt mindenkinek!

Forrás:
Wikimedia Commons, www.about.puma.com

A cipőgyár nem várt sikereket ért el. Az első áttörést a szögekkel ellátott futballcipő hozta meg, amit 1925-ben dobtak piacra. Később, az 1936-os berlini olimpián Adi készítette többek között Jesse Owens amerikai futó cipőjét is.

A gyártás beindult, a cipők csak fogytak és fogytak, a termelés mellett pedig a hírnév is nőni kezdett.

Forrás:
www.adidas-group.com

A második világháború idejére évente 400 000 pár cipő talált gazdára. A világháború nemcsak a termelést és a sikereket növelte, de viszályt is szított a két fivér között, amely örökre megpecsételte az életüket.

Forrás:
www.about.puma.com

Habár úgy tűnt, a politika még jobban összekovácsolta őket – ugyanis együtt csatlakoztak a Náci Párthoz –, később pont ez a döntés lett, ami közéjük állt. Eltérő politikai nézeteik miatt a két testvér kapcsolata összeférhetetlenné vált. Míg Rudolf csatlakozott a Gestapóhoz, addig Adolf szívesen üzletelt zsidókkal, akiket később akár el is bújtatott.

A mondat, ami évtizedes viszályt szított

Kapcsolatuk az 1943-as bombázások ideje alatt romlott meg végleg. Egy mondat miatt évtizedes viszály vette kezdetét, amikor is Adi és családja bemenekült egy búvóhelyre, ahol Rudolf és családja már várta őket. Ekkor hangzott el, hogy: „A mocskos fattyúk megint visszatértek”. Ha a legenda igaz is, Adi valószínűleg ezt a bombázó repülőkre értette, de Rudolf olyannyira zokon vette, hogy kivált a cégből.

A divat- és sportipar szempontjából történelmi pillanatot jelentett, amikor Adolf a keresztneve és a vezetékneve első 2-3 betűjét felhasználva átnevezte cégét, s megszületett az Adidas. Majd bátyja is saját céget alapított, így jött létre a Ruda, ami az Adidashoz hasonlóan a Rudolf és a Dassler név kombinációja volt. Furcsa hangzása miatt hamar megváltak ettől a névtől, végül pedig megszületett a máig ismert Puma márkajelzés.

Az örökséggel együtt a harag is apáról fiúra száll

Forrás:
www.about.puma.com

Nemcsak a sportcipők világát osztotta ketté a haragos testvérpár, de a kisvárost is, amiben éltek. Viszályuk elmérgesedése után Herzogenaurach két különböző felére költöztek, amit egy folyó választott el. A kisvárossal együtt pedig az ott lakókat is választásra késztették, ki egyik családot, ki a másikat támogatta, természetesen a cipővásárlást illetően is. A fivérek konkurenciaharcát Adolf és Rudolf két fia folytatta, akik apjaik halála után átvették az Adidas és a Puma vezetését, ezzel is folytatva az évtizedes viszályt.

A fivérek okozta feszültség talán máig benne van a sportboltok levegőjében. Ugyanis nincs olyan ember, aki mindkettőt egyformán szeretné. Ahogy ők anno a várost, úgy ma a vásárlókat ugyanúgy megosztják. Vannak, akik az Adidasra esküsznek, és vannak, akik csak a Puma termékeiben bíznak, és ez így van rendjén.

Forrás:
www.adidas-gruop.com
Ajánlott cikkek