Egyéb kategória

81 évesen meghalt Czeizel Endre

Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre – tájékoztatta az orvos-genetikus lánya hétfőn az MTI-t. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál – közölte Czeizel Barbara.
vous - 2015.08.10.
81 évesen meghalt Czeizel Endre

Czeizel Endre 2013-ban jelentette be a nyilvánosságnak, hogy leukémiás, azt követően, hogy korábban egyszer már leküzdötte a kórt. 2014-ben úgy tudta, már csak két éve van hátra. 

Az orvos-genetikus bár több száz tudományos mű és szakkönyv szerzője volt, több nyelven is, itthon ismeretterjesztő műsoraival vált ismertté. Magyarországon a hetvenes években futott sorozatai: Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai, országos ismertséget hoztak neki, és közelebb hozták a tudományt a nézőkhöz. 

Czeizel Endre munkásságát számos díjjal jutalmazták: megkapta a Semmelweis-díjat, hatvanadik születésnapján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2000-ben megkapta az USA Kennedy-díját, 2002-ben pedig az USA Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját ítélték neki. Emellett kétszeres Markusovszky-díjas, SZOT-díjas, Ifjúsági-díjas, Kiváló Orvos és Fényes Elek Emlékéremes volt. 

Forrás:
MTI
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.