Egyéb kategória

Ha tudjuk, hogy ártanak nekünk, miért eszünk egészségtelen ételeket?

Én is tudom, hogy a chips nem jó. Mert narancsbőrös leszek (vagyok), pattanásos leszek (vagyok), nem tápláló, egészségtelen, és egyszerűen csak rossz. De hát olyan finom! Nem lehet neki ellenállni. Meg, őszintén szólva, sokszor nem is akarok. Szeretem. Nagyon.
vous - 2015.08.09.
Ha tudjuk, hogy ártanak nekünk, miért eszünk egészségtelen ételeket?

Azt már milliószor hallottuk, hogy a nem megfelelő táplálkozás szívproblémákat, magas vérnyomást és sok más egészségügyi kockázatot hordoz magában. Az is lehet, hogy a gyorskaja összefüggésbe hozható a depresszió növekedésével – egy kutatás szerint legalábbis.

De akkor miért esszük mégis?

A tudományos válasz elég meglepő. Steven Witherly élelmiszertudós 20 évig tanulmányozta, hogy mi tesz bizonyos ételeket addiktívvá és ízletessé. Witherly szerint amikor eszünk, két tényező teszi igazi élménnyé az ízeket.

Az első az, hogy eszünk. Ez már önmagában jó érzés. Ebben az is benne van, hogy milyen ízű az étel, milyen az illata, milyen érzés, amikor a szánkban van. Utóbbi különösen fontos lehet. Ezek a tényezők mind együtt hozzák létre az evés imádatát, amikor az agy különböző érzelmeket és élményeket kapcsol egy-egy ételhez vagy italhoz. Élelmiszer-ipari vállalatok dollármilliókat költenek, hogy megalkossák a legkielégítőbb ízű nasikat vagy üdítőket.

A második tényező az élelmiszer tényleges makronutriens-tartalma, tehát a fehérjék, zsírok és szénhidrátok aránya. Ha egy étel egészségtelen, a három makrotápanyag aránya máshogy van kombinálva, ami izgatja az agyunkat, ezáltal még többet akarunk majd ennyi belőle.

Forrás: Pixabay

Hogyan szüntessük meg az egészségtelen gyorskaják utáni sóvárgást?

Kutatások azt is bebizonyították, hogy minél kevesebbet kezdünk egészségtelen ételeket enni, annál kevésbé fogunk vágyni rá. És ez tényleg így van, legalábbis nálam mindig előjön ez az érzés. Ha több napig csak normális ételt eszem, sokkal kevésbé vágyom csokira, nasira, chipsre, mintha kicsit elfelejteném, de olyankor nem is hiányzik. Aztán meg ahogy kiszámolom, mióta nem ettem csokit, egyből szaladok az édességes fiókhoz megjutalmazni magam.

Szóval, az első számú feladat, ha tényleg ki szeretnéd felejteni az életedből a hizlaló ételeket, az, hogy szépen lassan egyre kevesebbet kezdesz enni belőlük. Nem veszel annyit a boltban, mint máskor, hogy ne ess kísértésbe miattuk. Aztán szépen lassan le is fogsz szokni róluk.

Kép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek