Egyéb kategória

Mezítlábas örömtánccal a nőiességért – A VOUS-lányok kipróbálták a NIA-t!

A mai napunk témája az Érzékek tánca itt a VOUS-n, ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbálunk valami újat. Most nem pózoltunk Marilyn Monroe-ként, most nem mértük össze magunkat Barbie-val, és nem is híres festményeken köszöntünk vissza. Ezúttal kicsit megmozgattuk az izmainkat, kiengedtük a gőzt, és felszabadítottuk az elménket. De leginkább mókáztunk, örömködtünk, és előhoztuk a bennünk rejlő nőiességet. Kíváncsiak vagytok, hogy mit csináltunk? Elárulom: kipróbáltunk egy számunkra teljesen új mozgásformát, a NIA-táncot.
vous - 2015.08.07.
Mezítlábas örömtánccal a nőiességért – A VOUS-lányok kipróbálták a NIA-t!

Varga Anita egy hosszú munkanap után jött el hozzánk a szerkesztőségbe, hogy megmutassa nekünk, mi is az a NIA, és miért szereti ennyire. Az energiája, a pozitivitása hamar átragadt ránk, és a félórás tánc után újult erővel és persze jókedvvel indultunk haza. De mielőtt ez történt volna, kifaggattuk mindenről, amit tudni szerettünk volna erről a különleges táncról.

Kezdjük is a legfontosabbal: mit jelent a NIA szó?

Forrás:
Hámori Zsófia

A NIA elnevezés egy rövidítésből ered – NEUROMUSCULAR INTEGRATIVE ACTION –, ami három szóban el is mondja ennek a mozgásformának a lényegét: az izom és az idegek közötti kapcsolódáson keresztül indul el a változás a testben, a tudatban és a lélekben. Egyszóval mozogni, mozogni, mozogni! Szokták még fúziós, holisztikus fitneszként is említeni, a kedvencem viszont, ahogy Anita hívja: „mezítlábas örömtánc”, a mozgás öröme, az életöröm tánca.

Kinek ajánlott és mire jó ez a tánc?

Forrás:
Hámori Zsófia

Mindenkinek, de leginkább nőknek ajánlott. Hiszen ez a mozgásforma segít abban, hogy felszabadultakká váljanak, felfedezzék testüket, megtalálják vagy épp visszataláljanak a nőiességükhöz, megéljék az érzelmeiket és a szabadságot egyaránt. Többgyermekes vagy épp kezdő családanyák örömmel számolnak be arról, hogy a mozgáson, a táncon keresztül újra felfedezik a nőiességüket, örömmel szabadítják fel magukban azokat az érzéseket, amik valaha megvoltak, csak egy időre háttérbe szorultak. Emellett a fiatal lányok is előszeretettel járnak, mert ők az igazi nővé érés előtt állnak, és a NIA segít nekik, hogy bátrabban éljék meg a nőiességüket.

Hetente hányszor érdemes NIA-zni?

Forrás:
Hámori Zsófia

Aki igazán beleszeret ebbe a táncba, az hetente akár kétszer-háromszor is megfordul a táncteremben. Minden alkalommal kicsit más a zene, kicsit más a mozgásforma, emiatt maga a tánc is mindig más élményt nyújt. Soha nincs kétszer ugyanolyan óra!

Amellett, hogy felszabadít, fogyaszt is?

Forrás:
Hámori Zsófia

Abszolút fogyaszt! Fogyaszt, formál, izmosít és szálkásít. Kimutatott tény, hogy egy átlagos intenzitású NIA-órán 600–800 kalóriát lehet elégetni. Ráadásul a változatossága miatt egy klasszikus aerobikórával szemben a változás a testben, a tudatban és az érzelmekben is észrevétlenül megtörténik.

Milyen stílusú zenékre táncoltok?

Forrás:
Hámori Zsófia

Csak a fantázia szab határt a zeneválasztáskor. A világ-, dzsessz-, modern, francia stílusú zenék mellett megjelennek a latinosabb, salsásabb ritmusok is. A NIA egy „keretrendszer”, bizonyos mozdulatokra és bizonyos zenékre alapozva, de teljesen tág, és szinte mindenki azt visz bele, amit csak szeretne, ami a pillanatnyi testi-lelki-szellemi állapotának a legmegfelelőbb.

Milyen ruhában érdemes menni?

Forrás:
Hámori Zsófia

A legkényelmesebb ruhában, amiben jól és szabadon lehet mozogni. De mindenképpen olyan darab legyen, amiben az ember tetszik is magának, hiszen az egész óra tükörrel szemben állva zajlik. Ha valaki ékszerben és csinosabb ruhában érzi jól magát még edzés közben is, akkor nyugodtan viselje őket, hiszen ez egy nőcis, csajos foglalkozás.

Ez egy újfajta mozgásforma, vagy csak hozzánk nem jutott el a híre még?

Forrás:
Hámori Zsófia

Amerikában több mint 30 éve létezik, ugyanis a NIA-módszer egy amerikai házaspár nevéhez kötődik. Debbie, aki a fitnesztermek nagyasszonya, és Carlos Rosas, aki teniszedző volt, a sok sérülés láttán elkezdtek azon gondolkodni, hogy milyen lenne az a mozgásforma, ahol kevesebb lenne a sérülés. Elkezdtek a keleti mozgásformák felé fordulni, amiket összegyúrtak aerobik-fitnesz mozgásokkal. Majd ehhez az összegyúrt masszához kevertek hozzá egy kis táncot, hiszen ettől lesz valaki igazán felszabadult és laza.

Ebből adódik, hogy a NIA három különböző mozgásformát ötvöz: harcművészet, táncművészet és gyógyító technikák. A NIA-órákon különféle tánc- és harcművészeti elemekkel, szabad tánccal és a mozdulatokba integrált gyógyító technikákkal találkozhatunk, melyek segítenek, hogy újra jól érezzük magunkat a testünkben és élvezzük a mozgást. Pont ettől ilyen klassz és változatos, mert mindig abba az irányba lehet formálni, amire az embernek szüksége van. Magyarországon közel 10 éve ismerik a NIA-t, de még mindig rétegműfaj, valószínűleg soha nem lesz igazán populáris, de szerencsére egyre többen ismerik, szeretik és csinálják.

A NIA tehát felszabadít, örömet okoz, szórakoztat, általa felfedezed a tested mozgását, figyeled az érzékelésedet, feltöltődsz energiával, levezeted a feszültségeket, lerakod a terheket, könnyedségre lelsz, megéled a nőiességedet, elmélyülsz, átéled a test-lélek-szellem csodás egységét.

Ha még mindig bizonytalanok vagytok, Nina élménybeszámolója meggyőzhet titeket!

Ha csak pár percre is, de kiszakított a hétköznapokból. Olyan, mint egy csajos délután – zenét hallgatsz, nevetgélsz, táncolsz és kikapcsolsz. A különbség csak az, hogy közben fogysz is. Nektek is ki kell próbálnotok.

Na és persze Dóri is kedvet csinálhat:

Forrás:
Hámori Zsófia

Üdítő volt a tanár pozitivitása, vidámsága óra közben. A lépéseket könnyen meg lehetett tanulni, és nem hittem el, hogy el lehet égetni vele 500–700 kalóriát, de 15 perc után éreztem a hatást, és hogy tiszta víz a hátam.

Forrás:
Hámori Zsófia

Anita és a NIA minket meggyőzött. Imádtuk minden percét, és nagyon gondolkodunk egy következő órán.

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.