Egyéb kategória

Amit mindig tudni akartatok: ez a pihentető délutáni alvás receptje

Emlékszem, régen, gyerekkoromban apu mindig ledőlt aludni vasárnap délután. Mi meg szanaszét szóródtunk a lakásban, és elfoglaltuk magunkat valamivel.
vous - 2015.08.05.
Amit mindig tudni akartatok: ez a pihentető délutáni alvás receptje

Mindig frissen kelt, pedig épp csak lepihent egy kicsit. Ezt főleg akkor nem bírtam megérteni, mikor én még tök fiatalon a délutáni nagy szuszmákolások után is úgy éreztem, rottyon vagyok. Ugyancsak nem értettem azt sem, hogy az éjszakai tanulás alatti ötperces szunyókálások után miért vagyok frissebb, mint egy óra után. Akkor ugyanis fel se keltem.

Pedig tök egyszerű magyarázata van:

A maximum félórás alvás frissít, azon túl fáraszt.

Ennek az az oka, hogy fél óra alvás alatt még képesek vagyunk éberen aludni, azaz nem kezdünk álmodni, és nem kerülünk a mélyalvás fázisába. Egész pontosan, ha fel szeretnénk frissülni, akkor aludjunk egy fél órát vagy másfelet, mert akkor már túljutunk a mélyalvás fázisán. 

Azt azonban ne feledjétek, hogy a délutáni alvás nem pótolja a kimaradt éjszakai órákat, a délutáni tízperces ledőlések pedig mindenképpen jók, több okból is:

  • frissíti a memóriát
  • erősíti a szívet
  • fizikailag, szellemileg pihentető
  • segít a stroke, elhízás, cukorbetegség megelőzésében 

Úgyhogy elő az ébresztőkkel, vagy kérjetek meg valakit, hogy keltsen fel benneteket!

Borítókép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.