Egyéb kategória

Amit mindig tudni akartatok: ez a pihentető délutáni alvás receptje

Emlékszem, régen, gyerekkoromban apu mindig ledőlt aludni vasárnap délután. Mi meg szanaszét szóródtunk a lakásban, és elfoglaltuk magunkat valamivel.
vous - 2015.08.05.
Amit mindig tudni akartatok: ez a pihentető délutáni alvás receptje

Mindig frissen kelt, pedig épp csak lepihent egy kicsit. Ezt főleg akkor nem bírtam megérteni, mikor én még tök fiatalon a délutáni nagy szuszmákolások után is úgy éreztem, rottyon vagyok. Ugyancsak nem értettem azt sem, hogy az éjszakai tanulás alatti ötperces szunyókálások után miért vagyok frissebb, mint egy óra után. Akkor ugyanis fel se keltem.

Pedig tök egyszerű magyarázata van:

A maximum félórás alvás frissít, azon túl fáraszt.

Ennek az az oka, hogy fél óra alvás alatt még képesek vagyunk éberen aludni, azaz nem kezdünk álmodni, és nem kerülünk a mélyalvás fázisába. Egész pontosan, ha fel szeretnénk frissülni, akkor aludjunk egy fél órát vagy másfelet, mert akkor már túljutunk a mélyalvás fázisán. 

Azt azonban ne feledjétek, hogy a délutáni alvás nem pótolja a kimaradt éjszakai órákat, a délutáni tízperces ledőlések pedig mindenképpen jók, több okból is:

  • frissíti a memóriát
  • erősíti a szívet
  • fizikailag, szellemileg pihentető
  • segít a stroke, elhízás, cukorbetegség megelőzésében 

Úgyhogy elő az ébresztőkkel, vagy kérjetek meg valakit, hogy keltsen fel benneteket!

Borítókép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.