Egyéb kategória

VOUS-növényvilág: hogyan locsoljunk virágot nyáron?

Nagy ritkán megkapom otthon a feladatot, hogy locsoljam meg a körülbelül húszféle különböző méretű, színű, virágos és nem virágos növényeket a lakásban. Én meg állok és nézek, hogy honnan kéne tudnom, mennyi vizet adjak szegényeknek? Azt mondják, a  viráglocsoláshoz a kannán meg a vizen kívül csak a józan paraszti ész szükséges. Nem tudom, remélem, ez tényleg elég hozzá.
vous - 2015.08.03.
VOUS-növényvilág: hogyan locsoljunk virágot nyáron?

Azt még én is tudom, hogy nem szabad szétáztatni a növényt. Meg azt is, hogy ha száraz a föld, akkor nem árt neki egy kis folyadék. Viszont most összegyűjtöttem néhány tanácsot, amik nemcsak a meleg nyári napokra érvényesek, hanem minden évszakra. Adok öt tuti tippet, amiket ha betartasz, garantáltan vidáman zöldülő lakásba térhetsz majd haza.

A növényeknek nem kell tíz liter víz egyszerre


Bizony, sokan esnek bele abba a hibába (ahogy én is), hogy egy héten egyszer locsolnak, de akkor úszik az egész növény – meg a lakás. A virágoknak bőven elég még nyáron is heti egyszer, de lehetőség szerint inkább kétszer vizet adni. És nem, a virág nem tud úszni, szóval nem kell medencét gyártani alá.

Ne pangjon a víz

Mert a növények gyökere nem tud majd lélegezni a talajban és nem jut elegendő mennyiségű oxigén a gyökérsejtekbe. Következmény: szomorú virág, kókadozó levelek.

Ismétlés a tudás anyja

Most inkább az ellenőrzésre hegyezném ki a dolgot. Ha nedves a talaj, nem kell meglocsolni a növényt. De pár nap múlva ellenőrizzük és ha szárazzá válik, értelemszerűen vizet kell adni neki.

Langyos vizet a növénynek


A legtöbb szobanövény számára a legideálisabb a langyos csapvíz. Ha pár óráig állni hagyjuk a vizet, annak klórtartalmának egy része hamar eltávozik és szobahőmérsékletűvé válik.

Felülről vagy áztatva?

Nagyrészt a felülről öntözést alkalmazzuk. Ilyenkor a növény levelei alatt kell megöntözni a virágot, ezzel lemossuk a felgyülemlett felesleges ásványi sókat. Ahogy az első pontban is írtam, nem kell szétáztatni a földet. Addig öntözzük, amíg a cserép aljából el nem kezd folyni a víz.

Ha az áztatást választjuk és a virág is inkább azt igényli, akkor a cserepes növényt egy tálkába kell állítani, amibe vizet rakunk. 30 percnél tovább ne áztassuk a virágot, mert a komposzt átitatódik és a felesleges vizet öntsük ki a tálkából.

Nálunk a szerkesztőségben is vannak ám növények. Bár egyikőnk sem kertész másodállásban, mégis próbálunk a kis zöldségeinkre odafigyelni. Több-kevesebb sikerrel ugyan, de most még egész szépen zöldellnek a kis drágáink. Na, jó, nem mindegyik, de majd terápiázunk velük… és persze kapnak vizet is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!