Egyéb kategória

VOUS-növényvilág: hogyan locsoljunk virágot nyáron?

Nagy ritkán megkapom otthon a feladatot, hogy locsoljam meg a körülbelül húszféle különböző méretű, színű, virágos és nem virágos növényeket a lakásban. Én meg állok és nézek, hogy honnan kéne tudnom, mennyi vizet adjak szegényeknek? Azt mondják, a  viráglocsoláshoz a kannán meg a vizen kívül csak a józan paraszti ész szükséges. Nem tudom, remélem, ez tényleg elég hozzá.
vous - 2015.08.03.
VOUS-növényvilág: hogyan locsoljunk virágot nyáron?

Azt még én is tudom, hogy nem szabad szétáztatni a növényt. Meg azt is, hogy ha száraz a föld, akkor nem árt neki egy kis folyadék. Viszont most összegyűjtöttem néhány tanácsot, amik nemcsak a meleg nyári napokra érvényesek, hanem minden évszakra. Adok öt tuti tippet, amiket ha betartasz, garantáltan vidáman zöldülő lakásba térhetsz majd haza.

A növényeknek nem kell tíz liter víz egyszerre


Bizony, sokan esnek bele abba a hibába (ahogy én is), hogy egy héten egyszer locsolnak, de akkor úszik az egész növény – meg a lakás. A virágoknak bőven elég még nyáron is heti egyszer, de lehetőség szerint inkább kétszer vizet adni. És nem, a virág nem tud úszni, szóval nem kell medencét gyártani alá.

Ne pangjon a víz

Mert a növények gyökere nem tud majd lélegezni a talajban és nem jut elegendő mennyiségű oxigén a gyökérsejtekbe. Következmény: szomorú virág, kókadozó levelek.

Ismétlés a tudás anyja

Most inkább az ellenőrzésre hegyezném ki a dolgot. Ha nedves a talaj, nem kell meglocsolni a növényt. De pár nap múlva ellenőrizzük és ha szárazzá válik, értelemszerűen vizet kell adni neki.

Langyos vizet a növénynek


A legtöbb szobanövény számára a legideálisabb a langyos csapvíz. Ha pár óráig állni hagyjuk a vizet, annak klórtartalmának egy része hamar eltávozik és szobahőmérsékletűvé válik.

Felülről vagy áztatva?

Nagyrészt a felülről öntözést alkalmazzuk. Ilyenkor a növény levelei alatt kell megöntözni a virágot, ezzel lemossuk a felgyülemlett felesleges ásványi sókat. Ahogy az első pontban is írtam, nem kell szétáztatni a földet. Addig öntözzük, amíg a cserép aljából el nem kezd folyni a víz.

Ha az áztatást választjuk és a virág is inkább azt igényli, akkor a cserepes növényt egy tálkába kell állítani, amibe vizet rakunk. 30 percnél tovább ne áztassuk a virágot, mert a komposzt átitatódik és a felesleges vizet öntsük ki a tálkából.

Nálunk a szerkesztőségben is vannak ám növények. Bár egyikőnk sem kertész másodállásban, mégis próbálunk a kis zöldségeinkre odafigyelni. Több-kevesebb sikerrel ugyan, de most még egész szépen zöldellnek a kis drágáink. Na, jó, nem mindegyik, de majd terápiázunk velük… és persze kapnak vizet is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.