Egyéb kategória

Emlékeztek még, ki volt a menő suliban?

Bevallom, én nem voltam egy népszerű gyerek az iskolában, elvoltam a saját kis világomban, és azzal a pár barátommal, akikkel jóban voltam. Nem vágytam sosem arra, hogy középpontba kerüljek, inkább a magammal hurcolászott vörös, kemény borítós könyvembe írtam mindig valamilyen kis történetet.
vous - 2015.08.01.
Emlékeztek még, ki volt a menő suliban?

Egyébként is volt helyettem vagy tucatnyi gyerek, aki az iskola menő arcai közé tartozott. Nem mindegyiket kedveltem túlzottan. Azt tudom, hogy volt olyan barátom, aki szívesen lett volna a helyükben, engem különösebben nem izgatott a dolog. Azt viszont érdekes, néha komikus, de olykor borzalmas volt figyelni, hogyan alakulnak az erőviszonyok az osztályban egy-egy menő arc hatására.

Azért mesélek most erről, mert rábukkantam egy tanulmányra, ami szerint azok a diákok, akik az iskolában népszerűek, nagyobb eséllyel küszködnek majd felnőttkorban különféle problémákkal. A Virginiai Egyetem kutatása során ugyanis 184 tinédzser életét követték figyelemmel 13 éves koruktól 23 éves korukig. A megfigyelt csoportba vegyes faji, etnikai háttérrel rendelkező tiniket válogattak össze, különböző anyagi háttérrel.

Észrevették, hogy a népszerűségért a következő tényezők feleltek, tehát ezzel próbáltak kitűnni a többiek közül:

  • Korán bonyolódtak szerelmi kapcsolatba, lehetőleg idősebb partnerrel
  • Lógtak, elég sokat
  • Igyekeztek minél durvább, figyelemfelkeltő dolgokat, csínytevéseket véghezvinni

Ennek következtében pedig kimaradt az életükből egy alapvető nevelési fázis, korszak. Mondhatni, már fiatalkorban megvolt bennük a bűnözés csírája, ugyanis a tanulmány szerint akik az iskolában ilyen szempontból népszerű tinédzserek voltak, a későbbi éveikben könnyebben keveredtek drogozásba, bűnözésbe, alkoholfogyasztásba, és ez vár rájuk felnőttkorban is.

Én elég optimista vagyok, hiszek abban, hogy az ember javulásra képes, és változtathat az életén. S bár van némi alapja a kutatásnak, ennyire azért nem látom siralmasnak a helyzetet. Ennél szerintem sokkal több tényező befolyásolja egy élet alakulását.

Szerintetek?

Borítókép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek