Egyéb kategória

Nagy családra vágytok? 23 éves korban kezdjétek a megvalósítását

Bár az én koromban a gyerekvállalás és a nagy család utáni sóvárgás kicsit még korainak tűnik, azért most meglepődtem. Eddig is tudtam, hogy a biológiai óra ketyeg és az idő bizony gyorsan telik. De az, hogy 23 éves koromban már illene hazaállítanom azzal az örömhírrel, hogy “Anya, nagymama leszel”, kicsit sokkolt.
vous - 2015.07.30.
Nagy családra vágytok? 23 éves korban kezdjétek a megvalósítását

Én is nagy családot szeretnék. Három gyereket, két fiút és egy lányt. Most pedig, így húszévesen kicsit megijedtem. Egy kutatás bebizonyította, hogy aki három vagy annál több gyereket szeretne, 23 éves korában el is kezdhet próbálkozni. Sőt, azoknak sem szabad várni 32 éves korukig, akik csak egy poronttyal szeretnék gazdagítani a világot.

Tudósok több mint 58 000 nő termékenységi adatait vizsgálták meg. Létrehoztak egy termékenységi kalkulátort, aminek segítségével nagyjából ki lehet következtetni, mikor van egy nőnek a legnagyobb esélye a teherbe esésre.

Hiába halogatjuk a babavállalást, a mesterséges megtermékenyítés sem minden esetben garancia.

Késleltetjük az anyaságot. Előbb kell a jó karrier, a biztos anyagi háttér, a tökéletes férfi és majd utána jöhet a gyerek. Ha minden összejön. Csak azt felejtjük el, hogy ezek a dolgok nem mindenkinél 25 éves korban érkezik meg. Ugyanis mára a kisbabák fele 30 évesnél idősebb anyukától származik.

A termékenységi kalkulátor valójában egy táblázat. Megmondhatjuk, hány gyereket szeretnénk és ki tudjuk számolni, mikor van a legnagyobb esélyünk, hogy teherbe essünk. Sőt, a mesterséges megtermékenyítés esélyeit is számba veszi. Ha egy nő 23 éves korában kezd próbálkozni, közel 90%-os eséllyel indul a háromgyerekes anyuka pozícióért. 31 éves korára ez már csak 75%, 35 éves korában pedig már csak 50%. Viszont még a 40 év felettiek sincsenek elkésve, hiszen kutatások szerint nekik is megvan az esélyük a gyerekvállalásra.

A számok és az eredmények ugyan csak egy átlagot mutatnak, hiszen minden nő eltérő, és semmit nem lehet biztosra venni, az orvosok mégis azt mondják, hogy kicsit kíváncsiskodni és előre tervezni, vagy csak megnézni a lehetőségeket a termékenységi kalkulátor segítségével sokat segíthet a tervezésben. A mesterséges megtermékenyítés sem garantál mindenkinek sikert, ezért tényleg érdemes időben elgondolkozni azon, hogy hány gyerek társaságában szeretnénk megöregedni.

.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.