Otthon

Szerintetek illik tudni fejből recepteket? És ha igen, mennyit?

A főzés-sütés szeretete a legtöbb kislánynál korán megkezdődik. Hiszen ki ne szeretne az anyukája vagy épp a nagymamája mellett segíteni, kis kuktaként részt venni minden finomság elkészítésében, aztán pedig megenni a maradék krémet a tálból. Majd eljön az a kor is, amikor szerelmünknek szeretnénk tetszeni, akit a gyomrán át akarunk megszerezni, majd megtartani. Ráadásul nehéz dolgunk sincs – ma már elértük azt a kort, hogy egyszerűbb főzni, mint valaha, hiszen emlékeznünk sem kell a receptre, ott a zsebünkben az okostelefon. Vagy mégis jobb, ha fejből főzünk?

vous - 2015.07.24.
Szerintetek illik tudni fejből recepteket? És ha igen, mennyit?

Gyerekként nemcsak a krémek, tészták finom ízének örülhettünk, hanem annak is, hogy játszva tanulhattunk meg recepteket az anyukánktól. Mert amikor már huszadszor látod elkészülni a sült csirkét, és sokadszor segítesz a rétes elkészítésében, akkor rögzül. Akkor nem kell a recept felett ülnöd, memorizálnod, hogy miből mennyi is kell, mit is kell venned a boltban. Csak tudod. Csak megjegyzed.

De mi történik, amikor belépünk a nagybetűs élet nagybetűs konyhájába?

Akkor bizony kitörlődik minden! Egyetemistaként hamar rájöttem, hogy a „jaj, hétvégén láttam, ahogy anya csinálja” kevés. Nem emlékszem a hozzávalókra, nem emlékszem a sorrendre. Elő a telefont, és már hívom is.

Mit vegyek? Hogyan csináljam? Mindig kihúz a pácból, és végül sosem jegyzem meg az adott receptet. Pedig kéne, jól jönne!

Úgy tűnik, a rohanó világban így is, úgy is a mobilunk (na és persze édesanyánk) ment ki minket a pácból. Lusták vagyunk fejben „tárolni” a recepteket, egyszerűbb bepötyögni a kívánt ételt vagy telefonos segítséget kérni.

Furcsa dolog ez, még csak a memóriám sem rossz, mégsem éreznek vágyat a receptek, hogy bent maradjanak a fejemben. Pedig vannak sütemények, például a kedvenc „csodás csokis muffinom”, amit évek óta készítek, és halványan rémlik is, hogy mi kell bele, de pontosan sosem tudom. Minden egyes alkalommal előveszem a kis könyvemet, és meglesem.

Talán a legjobb az lenne, ha egy ideig hetente egyszer csokis muffinon élnék, akkor tuti memorizálnám!

Segítsetek! Szerintetek illik tudni fejből recepteket? Ti hogyan jegyzitek meg őket?

Ajánlott cikkek