Trend

Hiba az outfitben – überciki vagy csak minket zavar?

Huplik vagy forgók a hajban, a gumi okozta hullám a loknikban vagy a nem éppen a cipőhöz passzoló öv. Ezeket nevezem én hibának a „rendszerben”. De vajon ezeket más is észreveszi, vagy csak nekünk villog a vészjelző gomb a fejünkben? És mi a helyzet akkor, ha mi látunk másokon ilyen „rendellenességeket”?

vous - 2015.07.22.
Hiba az outfitben – überciki vagy csak minket zavar?

Magamból indulok ki: ha éppen nem sikerül reggel úgy felöltöznöm, ahogy szerettem volna, az bizony meghatározza a napom.

Nem leszek magabiztos, és kicsit szomorkás lesz az a nap. Ilyenkor semmi nem stimmel, semmi nem úgy sikerül, ahogy terveztem.

De nézzünk mást: Ebben a nagy melegben kinek van kedve vasalgatni a haját? (A hajszárítás is kész kárhozat ilyenkor.) Ha be is kapcsolom, mondván, „csak azért is kivasalom a hajam”, két simítás, és feladom. Eredmény: Emőke haja 40%, kedve: 25%. Közel sincs a 100-hoz, hogy egy jó nap kerekedjen.

Te is látod, amit én?

Most biztos arra gondoltok, nem vagyok normális, hogy ezek a „gondok” el tudják rontani a napomat. Pontosan ez a gondolat a kulcsa mindennek. Igazatok van, mert másokon ezeket sosem vennénk észre, mert egyszerűen nem számítanak. Soha nem mondanánk a kolléganőnknek, hogy „figyu, látom, ma nem jött össze a hajvasalás”, vagy „hát, hallod, elég ocsmány a kisujjadon az a nanométernyit lepattant körömlakk”.

Olyan apróságokról beszélünk (beszélek), amik egyáltalán nem határoznak meg minket, és csak magunkkal szemben állítunk ilyen abszurd elvárásokat. Ha nem esne le, ezekkel a mondatokkal most magamat is győzködöm, és azt hiszem, jó úton haladok. Remélem, értitek, hová akartam kilyukadni, és ti sem lesztek többet magatokkal ilyen szigorúak.

A tökéletlen a tökéletes

Azt mondják, a tökéletes nem izgalmas. És persze nyilván nem arra gondolnak, hogy igénytelenül szebb az ember, de olyan soha sincs, hogy minden perfekt legyen.

Ha valaki görcsösen próbál mindig hibátlan lenni, az annyira befeszül a saját elvárásaitól, hogy elveszíti azt, amiért az egészet olyan fontosnak tartja. Hogy jól érezze magát a bőrében. 

Még én is tanuló vagyok e téren, egy nagy T betűt hordozok magamban, de egyre jobb barátságban vagyok a tökéletlenségeimmel, amiket már sokszor nem is látok „hibának”. Sőt. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon