Világ

Egy pók technikáját utánozták le az építészek

Bámulatos, hogy a különféle iparágak és művészetek honnan merítenek ötleteket. Nekem sosem jutott volna eszembe, hogy egy víz alatti pók ennyi mindent adhat a világnak. Pedig...
vous - 2015.07.21.
Egy pók technikáját utánozták le az építészek

Az ICD számítógépes dizájntervező cég és az ITKE, akik épületszerkezetek kialakításával foglalkoznak, meglátták ennek a kicsi póknak a fészkében a fantáziát. A Stuttgarti Egyetemmel karöltve egy olyan pavilont hoztak létre, aminek technikai alapja nem más, mint a vízipók fészeképítési módszere.

A víz alatt élő pók ugyanis gyakorlatilag egy picike légbuborékban él, amit pontosan megtervezett módon megerősít a pókhálójával. Ebből lépked ki-be, mikor hogyan tartja kedve. Nézzétek csak, így épít fészket, nem csoda, hogy az építészek leutánozták:

Megfigyelték, hogyan viselkedik, majd ezt a struktúrát betáplálták egy robotkarba, ami egyébként pont úgy néz ki, mint egy pókláb, és az szépen megszőtte a pavilont, valahogyan így:

Akárhogy is, lenyűgöző a természet kis építésze, nem?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.