Lélek

A gyereked fog megmenteni, hallgass rá!

Abban a pillanatban, amikor megszületik az első gyermeketek, a világ valahogy megváltozik. Fontosabb lesz számotokra az ő egészsége, mint a sajátotok. Természetesen mindent elkövettek, hogy a kicsi egészséges legyen, de lehet, hogy pár dolgot ti tanulhatnátok tőlük!
vous - 2015.07.15.
A gyereked fog megmenteni, hallgass rá!

Íme, összegyűjtöttem nektek 5 olyan „leckét” az egészséges életmódról, melyeket a gyerekektől leshettek el.

Sírd ki magad, attól jobb lesz!

A szülők gyakran mondják a gyerekeknek, hogy hagyják abba a sírást, sőt, van, hogy ezért meg is büntetik őket. Máskor megpróbálják elterelni a gyerek figyelmét valami játékkal vagy étellel. Ezek a megoldások azonban azt sugallják nekik, hogy a rossz érzések nem elfogadottak, vagy hogy a rossz érzéseken nem lehet egyedül úrrá lenni, ahhoz, hogy jobb kedvünk legyen, kell valami egyéb impulzus, hogy kizökkentsen. Tehát a lecke: 

Az embereknek szükségük van arra, hogy kifejezzék az érzéseiket. A felnőttek sokszor nem mutatják ki őket, pedig ez számukra is igazi megkönnyebbülés lenne. Hosszú távon az elfojtások lelki és testi megbetegedésekhez vezethetnek.

Legyen az étkezőasztal egy kellemes hely!

Végignézni azt, hogy a gyereked jóízűen eszi az ételt, amit csináltál neki, felemelő érzés. De mi van akkor, ha ez az „élvezet” megtörik, mikor a gyerek nem akar enni?  „Meg kell enned a zöldséget!” „Ha nem eszel több húst, nem lesz desszert!” – ha ezekkel fenyegetjük a gyerekeket, nem lesz jó élmény számukra az evés. Pedig kétségtelenül fontos az, hogy a csemete jól érezze magát az asztalnál, ne pedig stresszként élje meg az ebédet. És ez rád is vonatkozik!

Ne ültesd le a gyereket!

Ha te például egy kerti partin beszélgetsz egy asztalnál, a gyerekek általában ugrálnak és játszanak. A legtöbb szülő ezt nem szereti, mert zavarja őket a folyamatos nyüzsgés. Pedig a gyerekeknek szükségük van erre a mozgásra. Ez pedig emlékeztessen minket arra, hogy tartsuk formában a testünket és az elménket is. A túl sok ülés nem jó az egészségnek, tehát ahelyett, hogy leharapjuk a fejüket a futkározásért, örüljünk annak, hogy energikusak. Sőt, talán így még este is hamarabb dőlnek be az ágyba.

Aludd ki magad!

Ha a gyerek nem alszik eleget, az meglátszik rajta, hiszen az alváshiány kihat a viselkedésre és a hangulatra is. Ne morogjatok velük, ha nyűgösek. Mi, felnőttek is nyugtalanabbak vagyunk, ha keveset aludtunk, a különbség csak annyi, hogy mi már tudjuk leplezni. Nem várhatjuk el a gyerekektől is ugyanezt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy te is és a gyerekek is kipihentek legyetek. Ha kell, feküdjetek le korábban, vagy a reggeli feladatok egy részét végezzétek el már este, így reggel tovább tarthat a szundi!

Hallgass a pocakodra!

Egy kutatás azt mutatja, hogy a gyerekek igenis képesek befolyásolni az élelmiszer-bevitelüket. Így a szülőknek nem kell beleszólni abba, hogy mennyit egyenek. A tanulság: hallgass a gyomrodra, egyél annyit, amennyi jólesik!

Kell jobb életmód-tanácsadó a gyerekeknél?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.