Világ

Pillecukor alakú felhők lebegtek tegnap a Corvin-negyed felett

Tegnap a Corvin-negyednél vagy negyed óráig földbe gyökerezett lábbal bámultam az eget, és fotóztam, mert olyan cuki kis puklikat növesztett az ég, hogy nem lehetett nem észrevenni. Akkor még csak kóstolgatta Pestet a vihar.
vous - 2015.07.09.
Pillecukor alakú felhők lebegtek tegnap a Corvin-negyed felett

Először csak azt vettem észre, hogy egyre többen tekingetnek felfelé, úgyhogy reflexből felnéztem én is. Nem bántam meg, mert ilyen kockás felhőhasat nem láttam még soha:

Meg is osztottam nyomban Facebookon, és így tudtam meg, hogy ez különleges felhőzet, és úgy hívják: mammatus. Már a neve is teljesen elvarázsolt. Pedig amilyen cukik, olyan veszedelmesek. Ahol megjelennek, ott nagy vihar lesz, és kő kövön nem marad. Azért Pest szerencsére nem tűnt el, de itt megnézhetitek, hogyan csap át a békés felhővonulás vad viharba:

Ezek a felhők elég változatosak, lehetnek lazábbak, sűrűbbek, itt például igazi mályvacukros puklis mammatusok vonulnak:

Pompázhatnak haragosszürkében és feketében, de gyönyörűek a sárga és a piros árnyalataiban is. Én el tudnám nézni sokáig, csak kár, hogy pusztító vihar jön utánuk.

Mammatusok a világon bárhol felbukkanhatnak a déli sarkkörön kívül, de inkább a forró égövekben fordulnak elő. S mi még egészen jól jártunk, mert a jégeső és a nagy széllökések mellett olykor tornádót is szokott hozni magával.

Annyi biztos, hogy azóta folyton azt a szót dúdolgatom, hogy mammatus. Nem tudok leszokni róla, és álló nap ezeket a cuki puklikat nézem. Mutatok még egy rózsaszínt nektek:

Ti láttatok már ilyet? Esetleg fotóztatok is? Küldjétek el nekünk!

Forrás: pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.